Supermarktketen Jumbo heeft een sterk eerste halfjaar gedraaid in 2020, mede dankzij hogere omzetten vanwege de coronacrisis.

De online omzet is met 50 procent gestegen. Tegelijk grijpt Jumbo in bij restaurantketen La Place, die flink te lijden heeft gehad onder de lockdown.

Voor 2021 mikt Jumbo op 10 miljard euro omzet en een groei naar 100.000 medewerkers.

Supermarktconcern Jumbo heeft in de eerste helft van dit jaar een flink hogere omzet behaald in zijn supers.

Volgens het bedrijf steeg de consumentenomzet met ruim 14 procent tot 5,1 miljard euro. Dat is een toename van 634 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

De omzet uit winkels die minstens een jaar zijn geopend steeg met 9,5 procent.

Volgens Jumbo gaven klanten meer uit aan hun dagelijkse boodschappen tijdens de coronacrisis. De onlineverkoop klom met circa 50 procent. De supermarktketen wil verschillende extra locaties openen voor hubs om online boodschappen te bezorgen. Dit levert volgens Jumbo duizenden banen extra op waardoor Jumbo in totaal groeit naar 100.000 medewerkers.

Jumbo is naar eigen zeggen goed op weg om volgend jaar uit te komen op 10 miljard euro aan omzet.

Krimp bij La Place

Bij restaurantformule La Place bedroeg de omzet 33 miljoen euro tegen 82 miljoen euro een jaar eerder. Dat is volgens Jumbo het gevolg van de coronacrisis en sluiting van de twaalf Hudson Bay-vestigingen begin dit jaar.

Maandag werd nog bekend dat 23 vestigingen van La Place definitief sluiten. Het gaat om een aantal snelwegvestigingen, maar ook om restaurants in winkelcentra en binnensteden. Onder meer in Apeldoorn, Bergen op Zoom, Breda Hazeldonk, Gouda, Nieuwegein en Leiderdorp gaan filialen sluiten.

Jumbo bevestigde dinsdag ook dat er 300 banen verdwijnen op het hoofdkantoor. De reorganisatie moet in september zijn afgerond. Het gaat onder meer om 180 functies bij ondersteunende diensten zoals de personeelsadministratie en het crediteurenbeheer die Jumbo wil uitbesteden.

Jumbo wil de betrokken medewerkers laten meeverhuizen naar outsourcingsorganisaties. Veertig banen verdwijnen door natuurlijk verloop en voor tachtig medewerkers is ontslag aangevraagd.

LEES OOK: Picnic doet goede zaken in coronatijd – de websuper koerst af op €500 miljoen omzet in 2020