Twee op de drie jongere werknemers in Nederland zegt dat duurzaamheid een belangrijke factor is in de keuze voor een baan, dat blijkt uit een enquête van de Europese Investeringsbank (EIB). In totaal zegt 55 procent van de ondervraagde Nederlanders te kijken naar de klimaatimpact van een potentiële werkgever.

Klimaatverandering is volgens Nederlanders de op een na grootste uitdaging, na de financiële crisis. Duitse respondenten geven zelfs aan dat het de grootste uitdaging is.

In ieder geval geeft 51 procent van de ondervraagden in Nederland aan dat klimaatverandering of aantasting van het milieu de grootste uitdagingen waarmee we in het land worden geconfronteerd.

Meer dan twee derde is er ook van overtuigd dat het eigen gedrag verschil kan maken voor het klimaat. Dat geldt nog sterker onder vrouwen dan onder mannelijke respondenten. (73 procent tegenover 64 procent)

Met name jongeren vinden het een overheidstaak om gedragsverandering ook aan te moedigen.

Belang van klimaatimpact toekomstige werkgever, bron: EIB Klimaatenquête
Belang van klimaatimpact toekomstige werkgever, bron: EIB Klimaatenquête

Omdat ieder jaar weer nieuwe jongeren aan het werk gaan, worden klimaatoverwegingen steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Die overtuiging geldt voor het gehele politieke spectrum en voor alle inkomensniveaus, zo stelt de EIB.

"De uitkomst van de EIB Klimaatenquête toont aan dat de Nederlanders bereid zijn om op individueel niveau mee te werken aan de strijd tegen klimaatverandering en aandacht hebben voor de klimaatimpact van hun baan en hun toekomstige werkgever", zegt Kris Peeters, vice-president van de EIB, in een persbericht.

"We zullen steun blijven geven aan bedrijven en initiatieven die de groene transitie versnellen". De EIB droeg in 2022 in Nederland voor 731 miljoen euro bij aan groene projecten.

LEES OOK: Door de aanleg van een eigen bos kunnen boeren hun bedrijven verduurzamen: bekijk foto’s van hoe dat eruitziet