• De Verenigde Staten moeten duidelijk maken dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk gevaar loopt, als hij het waagt om kernwapens in te zetten bij de oorlog in Oekraïne.
  • Dat stelt John Bolton, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de VS.
  • Volgens Bolton luistert Poetin alleen, als hij geconfronteerd wordt met zeer concrete afschrikking.
  • Lees ook: Dit is Generaal Armageddon, de commandant die nu de Russische troepen in Oekraíne leidt

Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton zegt dat de Verenigde Staten duidelijk moeten maken dat zij de Russische president Vladimir Poetin zullen liquideren, als hij opdracht zou geven tot het gebruik van kernwapens. 

Dinsdag was Bolton te gast bij het programma“Tonight with Andrew Marr” van de Britse radiozender LBC. Toen Marr Bolton vroeg wat de VS, de NAVO en het Westen moeten doen als Poetin kernwapens zou gebruiken, zei Bolton dat de focus zou moeten liggen op het afschrikken van Poetin om kernwapens te gebruiken, in plaats van op wat te doen als vergelding.

Bolton zei dat hij de mogelijkheid niet uitsluit dat Poetin kernwapens inzet, als de Russische strijdkrachten in Oekraïne instorten, of als Poetin zich “in politiek zwaar weer bevindt, binnen Rusland”.

De voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur stelde dat de VS duidelijk zouden moeten aangeven dat zij “de persoon die het bevel tot een nucleaire aanval zou geven, verantwoordelijk zouden stellen”. 

"We moeten duidelijk maken dat als Poetin opdracht zou geven tot het gebruik van een tactisch kernwapen, hij een persoonlijk doodvonnis zou ondertekenen," zei Bolton. "En ik denk dat dat nodig is om hem af te schrikken, als hij in extreme situaties terechtkomt."

In reactie hierop stelde presentator Andrew Marr: "Maar even serieus: we kunnen hem niet raken. Hij is onmogelijk te pakken."

Hierop gaf Bolton aan dat het wel degelijk mogelijk is om Poetin direct uit te schakelen. "Ik ben het er niet mee eens dat we hem niet kunnen pakken. En ik denk dat hij dat weet," zei Bolton. "Je kunt Qassem Soleimani in Iran vragen wat er gebeurt, als we besluiten dat iemand een bedreiging is voor de Verenigde Staten," voegde Bolton eraan toe.

Soleimani was een Iraanse generaal die jarenlang tegen de VS vocht en in 2020 werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. 

De gevechten in Oekraïne zijn opnieuw geëscaleerd nadat raketaanvallen vanuit Rusland maandagochtend meerdere Oekraïense steden troffen, waaronder de hoofdstad van het land, Kiev.

Deze aanvallen vonden plaats, nadat zaterdag de brug over de Straat van Kertsj, een belangrijke aanvoerlijn tussen Rusland en de Krim, was gebombardeerd.

Eind september kondigde Poetin aan dat Rusland vier regio's van Oekraïne zou annexeren na schijnreferenda die waren georganiseerd door pro-Russische separatisten in de vier bezette gebieden.

In een CBS-interview op 2 oktober zei CIA-directeur William Burns dat het moeilijk te zeggen is of Poetin bluft over zijn bereidheid om kernwapens te gebruiken.

In een podcast die woensdag werd uitgezonden, zei Rolf Mowatt-Larssen, voormalig directeur van de CIA in Moskou, dat het onverantwoordelijk zou zijn voor westerse leiders om Poetins dreigementen te zien als "bluf", omdat de Russische leider op een punt kan komen waarop hij kernwapens ziet als zijn "enige optie".

LEES OOK: Dit betaal je echt voor gas en stroom: we vroegen klanten hun energietarieven te delen – zo ziet dat eruit voor 9 contracten