In Oekraïense steden verspreid over het hele land zijn maandag Russische raketaanvallen geweest, volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In de hoofdstad Kiev zijn er doden en gewonden. Zelenski roept mensen op om voorlopig binnen te blijven. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn. Het zijn de eerste aanvallen op de Oekraïense hoofdstad sinds juni.

De metro kan weer als schuilplaats worden ingezet, meldden plaatselijke media. De eerste explosies waren in het centrum van de stad kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn.

Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken twitterde dat er een raket is ingeslagen in de buurt van het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Zelenski.

Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm zijn afgegaan in het hele land. Ook in andere steden zijn explosies gemeld, met name in Dnipro, Lviv, Ternopil en Zaporizje. Er zouden bombardementen zijn in meer dan twintig provincies, volgens Kiev.

Poetin bevestigt dat Russische aanvallen vergeldingsactie zijn

President Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Russische raketaanvallen een vergelding zijn voor een Oekraïense "terroristische aanval" op een verkeersbrug. Hij zei dat het Kremlin altijd een hard antwoord heeft op terroristische acties tegen Rusland. Als de Oekraïense "terroristische acties" doorgaan volgen er meer aanvallen, waarschuwde de Russische leider.

De aanvallen met langeafstandsraketten waren volgens Poetin gericht op de Oekraïense infrastructuur voor energie en de militaire communicatie. Afgelopen weekend raakte een relatief nieuwe Russische verkeersbrug van Rusland naar het schiereiland de Krim zwaar beschadigd door een kennelijke aanslag.

De raketaanvallen waren voor de Oekraïense hoofdstad Kiev de eerste Russische aanvallen sinds juni. Voor zover bekend zijn er zeker vijf doden en bijna vijftig gewonden gevallen in Kiev en omstreken. De aanvallen hebben in steden en regio's in heel Oekraïne geleid tot het uitvallen van de stroomvoorziening. Ook raakte op veel plaatsen de waterleiding onklaar.

Bondgenoten van Oekraïne hebben geschokt gereageerd. De leiders van de G7 praten dinsdagmiddag in een ingelaste vergadering gezamenlijk met president Volodimir Zelenski van Oekraïne over de verwoestende aanvallen op de infrastructuur.

Poetin noemt sabotage Krimbrug terroristische daad

Poetin gaf de Oekraïense geheime dienst zondag de schuld van de enorme explosie die zaterdag fikse schade veroorzaakte aan de Krimbrug, de enige vaste verbinding tussen Rusland en het door de Russen geannexeerde schiereiland de Krim. De president baseerde zijn conclusie op het werk van een speciale onderzoekscommissie die de explosie onderzocht heeft en sprak van een "terroristische daad".

Zaterdag stelde Oekraïne nog dat de Russen waarschijnlijk zelf achter het opblazen van de Krimbrug zitten. Het zou het resultaat zijn geweest van een interne machtsstrijd in Moskou, suggereerde het kantoor van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Opgemerkt moet worden dat de ontplofte vrachtwagen, volgens alle aanwijzingen, de brug vanuit Russische kant is opgereden. Het is dus in Rusland waar de antwoorden moeten worden gezocht", zei een adviseur van Zelenski.

Eerder zei Rusland dat de explosie was veroorzaakt door een bom in een vrachtauto en dat de eigenaar van deze wagen uit Rusland kwam. Door de ontploffing stortte een deel van de verkeersbrug in, maar inmiddels is het verkeer weer hervat op het rijdek dat niet is beschadigd. Ook treinen op de ernaast liggende spoorbrug rijden weer.

LEES OOK: 2 Russen zeilden bijna 500 kilometer over de Beringstraat naar een afgelegen eiland in Alaska om de militaire dienstplicht van Poetin te ontlopen