De Russische president Vladimir Poetin heeft Sergei Surovikin aangesteld als nieuwe commandant van het Russische leger in Oekraïne en het lijkt erop dat de dodelijke luchtaanvallen van maandag in Oekraïne een visitekaartje zijn van Surovikin. Hij staat bekend als “absoluut meedogenloos” en collega’s zeggen dat hij “weinig respect heeft voor mensenlevens”.

Luchtmachtgeneraal Sergei Surovikin werd zaterdag door het Russische ministerie van Defensie benoemd tot algemeen bevelhebber van de Russische strijdkrachten in Oekraïne, aldus Reuters. Het is onduidelijk wie de opdracht voor de luchtaanvallen van maandag heeft gegeven, maar Surovikin heeft in het verleden wel vaker burgergebieden gebombardeerd.

Een voormalige ambtenaar van het Russische ministerie van Defensie die met Surovikin samenwerkte, vertelde de Britse krant The Guardian dat hij niet verrast was door de dodelijke raketaanvallen in Oekraïne waarbij ook burgerdoelen werden geraakt en diverse doden vielen.

“Surovikin is absoluut meedogenloos, met weinig respect voor mensenlevens,” zei de anonieme voormalige collega tegen The Guardian. “Ik ben bang dat zijn handen volledig doordrenkt zullen worden met Oekraïens bloed.” Vanwege zijn ongevoelige benadering van de oorlog hebben collega’s hem de bijnaam “Generaal Armageddon” gegeven, aldus The Guardian. 

Surovikin leidde de Russische troepen in Syrië tijdens de burgeroorlog in dat land. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei enkele jaren geleden dat hij tot de militaire leiders behoort die mogelijk "commandoverantwoordelijkheid dragen voor mensenrechtenschendingen tijdens het Idlib-offensief van 2019-2020" in Syrië.

Tijdens het Idlib-offensief lanceerde de Syrisch-Russische alliantie tientallen lucht- en grondaanvallen die huizen, scholen en gezondheidszorgvoorzieningen troffen. Human Rights Watch meldde dat de aanvallen ten minste 1.600 burgerslachtoffers tot gevolg hadden en naar schatting 1,4 miljoen mensen op de vlucht joegen.

Surovikin werd in 1966 geboren in de Siberische stad Novosibirsk en heeft meer dan dertig jaar in het Russische leger gediend, zo meldde de zender Al Jazeera. In 1991 bracht hij tenminste zes maanden in de gevangenis door nadat soldaten onder zijn bevel drie demonstranten hadden gedood tijdens een mislukte couppoging in Moskou, aldus The New York Times.

Op 23 februari, een dag voordat Rusland Oekraïne binnenviel, werd Surovikin op een sanctielijst van de Europese Unie geplaatst omdat hij beleid ondersteunt en uitvoert dat de onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnt en bedreigt. 

LEES OOK: Sabotage van civiele infrastructuur lijkt onderdeel te worden van bredere strijd rond Oekraïne: van Krimbrug tot Duits kabelnetwerk