Op 23 juni komt het boek uit van John Bolton, de voormalig veiligheidsadviseur van Donald Trump.

Bolton doet daarin een aantal opmerkelijke uitspraken en acties van de Amerikaanse president uit de doeken.

Trump zou zijn Chinese collega Xi Jinping indirect om hulp hebben gevraagd voor zijn herverkiezing.

De Amerikaanse regering probeert publicatie van Boltons boek te voorkomen.

De voormalige veiligheidsadviseur van Donald Trump heeft een boek geschreven over zijn tijd in het Witte Huis. John Bolton verhaalt in zijn memoires over een aantal bijzondere uitspraken en acties van de Amerikaanse president.

Op basis van een voorpublicatie van het boek met de titel ‘The Room Where It Happened: A White House Memoir‘ publiceerde een aantal kranten alvast enkele onthullingen.

The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal melden dat Bolton zich verbaast over het totale gebrek aan geopolitieke kennis van Trump. Ook noemen ze een actie waarbij Trump de Chinese president Xi Jinping benaderde voor hulp bij zijn herverkiezing dit jaar.

Lees ook op Business Insider

Bolton beschuldigt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in zijn boek van wanpraktijken bij de impeachmentprocedure tegen Trump. Volgens de voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur heeft de president zich schuldig gemaakt aan andere, meer impreachment-waardige praktijken dan wat hem uiteindelijk ten laste is gelegd.

Bolton krijgt stevige kritiek vanuit Democratische hoek, omdat hij in zijn boek belangrijke feiten over Trump bekendmaakt, terwijl hij tijdens de verhoren voor de impeachmentprocedure weigerde om te getuigen.

Bolton stemde er wel mee in om te getuigen voor de Amerikaanse Senaat. Maar de Senaat, die door de Republikeinen wordt gecontroleerd, stemde uiteindelijk tegen het oproepen van nieuwe getuigen in het proces tegen Trump.

Dit zijn de meest schokkende onthullingen uit het boek van Bolton

Hieronder enkele van de meest opvallende uitspraken en acties van Trump, zoals opgetekend in het boek van Bolton.

1. Trump heeft weinig kennis van zaken als het gaat over veiligheid en buitenlands beleid. Zo wist hij niet dat het Verenigd Koninkrijk een kernmacht is en vroeg hij volgens Bolton of Finland een deel van Rusland was.

2. Op de G20-top van afgelopen jaar in het Japanse Osaka pleitte Trump bij de Chinese president Xi Jinping voor de aankoop van grote hoeveelheden Amerikaanse sojabonen en tarwe om zijn kansen op herverkiezing in 2020 te bevorderen.

3. Trump vertelde de Chinese president Xi ook dat Amerikaanse kiezers wilden dat hij meer dan twee termijnen als president kon dienen.

4. De Chinese strafkampen voor Oeigoerse moslims konden ook op steun van de Amerikaanse president rekenen. “Volgens onze tolk zei Trump dat Xi door moest gaan met de bouw van de kampen, waarvan hij dacht dat het precies het juiste was om te doen”, schrijft Bolton.

5. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wordt door Trump vaak omschreven als little rocket man. De president was erop gebrand om bij een ontmoeting met Kim een exemplaar van het nummer Rocket Man van popster Elton John te laten overhandigen.

6. President Trump zou het ook wel “cool” hebben gevonden om Venezuela binnen te vallen. Hij omschreef het Zuid-Amerikaanse land als “eigenlijk deel van de VS”.

7. Tijdens een vergadering zou Trump hebben voorgesteld dat journalisten makkelijker opgesloten moesten kunnen worden. Zij zouden gedwongen moeten kunnen worden om hun bronnen prijs te geven. Verslaggevers waren volgens de president “klootzakken” die “geëxecuteerd” zouden moeten worden.

8. Na de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi gaf Trump een verklaring uit waarin hij Saudi-Arabië en kroonprins Mohammed bin Salman verdedigde. Dat bericht was volgens Bolton vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van een verhaal over dochter Ivanka die een privé-e-mailadres had gebruikt.


Het boek van Bolton komt op 23 juni uit. De voormalige veiligheidsadviseur heeft al een interview met ABC News opgenomen om het te promoten.

Dinsdag klaagde de regering van president Trump de voormalig veiligheidsadviseur aan om te voorkomen dat het boek van Bolton in de boekhandel komt te liggen.

De Amerikaanse regering beschuldigt Bolton van contractbreuk. Hij zou de Amerikaanse overheid niet de gelegenheid hebben gegeven om te bepalen of het boek gevoelige informatie bevat waarbij de nationale veiligheid in het geding is.

Lees meer over Donald Trump en zijn familie: