• Een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Verenigd Koninkrijk zal nog even op zich laten wachten.
  • Aankomend president Joe Biden heeft aangegeven zich eerst op de Amerikaanse economie te gaan richten.
  • Ook is er nog altijd geen Brexit-deal. De belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie heeft aangegeven dat de komende 36 uur cruciaal zijn.

Een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten lijkt nog even op zich te laten wachten, omdat de aankomende Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat Amerika niets zal ondertekenen voordat de VS heeft bepaald wat haar eigen economische prioriteiten zijn.

Biden heeft woensdag in een interview met The New York Times gezegd dat zijn prioriteiten liggen bij investeringen in de Amerikaanse industrie en de bescherming van Amerikaanse werknemers.

“Ik ga met niemand een nieuwe handelsovereenkomst sluiten voordat wij hier grote investeringen hebben gedaan in onze werknemers en het onderwijs”, aldus Biden. “Ik ga ervoor zorgen dat we keihard gaan vechten door eerst in Amerika te investeren.”

Sommige aanhangers van de Brexit hebben de handelsovereenkomst met de VS aangeprezen als een van de voordelen van het vertrek uit de EU. De economische waarde van deze deal wordt echter in twijfel getrokken.

Komende 36 uur cruciaal voor Brexit-deal

Intussen dringt de tijd voor het sluiten van een handelsovereenkomst tussen het VK en de Europese Unie. Volgens Michael Barnier, de belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de EU, zijn de komende 36 uur zijn cruciaal voor de onderhandelingen over een Brexit-deal.

Dat heeft Barnier gezegd in besloten bijeenkomsten met Europese parlementsleden en diplomaten, aldus enkele aanwezigen tegenover zakenkrant The Financial Times.

Volgens Barnier zijn de verschillen tussen beide partijen vooralsnog te groot. Brussel en Londen moeten aan het einde van de week beoordelen of het mogelijk is om tot overeenstemming te komen.

De belangrijke knelpunten voor een Brexit-deal die Barnier zou hebben genoemd zijn: een gelijk speelveld voor bedrijven in het VK en de Europese Unie wat betreft regels voor staatssteun en dergelijke, de visserijrechten van de EU in Britse wateren en hoe een dergelijke handelsovereenkomst in de praktijk zou moeten worden uitgevoerd.

De afgelopen dagen hebben Europese lidstaten hun zorgen geuit over het risico dat de EU in de laatste dagen van de besprekingen te veel prijsgeeft. Een EU-diplomaat zei dat de nationale regeringen "nerveus" zijn over de stand van zaken.

Eind dit jaar loopt de transitieperiode voor de Brexit af. Als er dan geen akkoord ligt over de handelsbetrekkingen, vallen de twee partijen terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Bij een zogenoemde no deal-Brexit komen er dan wederzijds invoerheffingen.

Lees meer over de Brexit: