Aankomend president Joe Biden heeft de Britse premier Boris Johnson opnieuw gewaarschuwd in verband met diens Brexit-plannen.

Biden wil dat het Verenigd Koninkrijk voorkomt dat er op enig moment opnieuw een grens komt tussen de Republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Onder leiding van Biden wil de VS voorkomen dat de grens tussen Ierland en het VK opnieuw dichtgaat en het Goede Vrijdagakkoord wordt geschonden.

De nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft Boris Johnson gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van zijn Brexit-plannen. Hij zei dat hij tegen een harde grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk is en dat hij deze kwestie ook al met de Britse minister-president heeft besproken.

Biden werd door Amerikaanse journalisten gevraagd wat hij tegen de Brexit-onderhandelaars zou zeggen en hij antwoordde: “We willen geen bewaakte grens.”

“We willen er zeker van zijn dat dit niet gebeurt. We hebben te hard gewerkt om een goede oplossing te vinden voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. We moeten dat niet terugdraaien”, voegde Biden toe. “Ik heb met meerdere partijen gesproken, waaronder de Britse premier, de Ierse premier en de Franse regering. Het idee dat we deze grens opnieuw gaan sluiten is gewoon niet goed. We moeten deze grens openhouden.”

No deal-Brexit nog altijd een optie en Biden vindt het niets

Biden, die vaak verwijst naar zijn Ierse afkomst, was bezorgd dat de Brexit-onderhandelingen zouden kunnen mislukken. Een no deal-Brexit zou betekenen dat er een formele grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Lees ook op Business Insider

De onderhandelingen tussen Brussel en Londen zijn in volle gang en zouden op korte termijn kunnen worden afgerond, maar functionarissen van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben gewaarschuwd dat de optie van een no deal-Brexit nog altijd op tafel ligt.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zei vorige week dat netelige kwesties zoals de visserijrechten en het zogenaamde gelijke speelveld als het gaat om staatssteun voor bedrijven, nog moeten worden opgelost. Dat geeft aan dat no deal een serieuze optie blijft.

De aankomende Amerikaanse president uitte eerder dit jaar al publiekelijk kritiek op de Brexit-plannen van Johnson. Zijn partijleden zouden ook bezorgd zijn over een wet die Johnson nog steeds door het parlement probeert te loodsen en die het Goede Vrijdag-akkoord zou kunnen ondermijnen.

“We kunnen niet toestaan dat het Goede Vrijdag-akkoord, dat vrede bracht in Noord-Ierland, slachtoffer wordt van de Brexit”, tweette Biden op 16 september. “Elke handelsovereenkomst tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk moet gestoeld zijn op de naleving van het akkoord en het voorkomen van de terugkeer van een harde grens op het Ierse eiland. Punt.”

De recente uitspraken van Biden onderstrepen de grote verschillen tussen president Donald Trump en de Democratische politicus als het gaat over de Brexit.

Terwijl Trump uitgesproken positief is over de Brexit, is Biden juist fel gekant tegen het idee van een afscheiding van de Europese Unie. Tony Blinken, de beoogde nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich ook tegen de Brexit uitgesproken en noemde het vorig jaar al een “totale puinhoop”.

Lees meer over de Brexit: