Maaltijdbezorger Takeaway.com zet zijn bod op collega Just Eat door. Het bedrijf van ondernemer Jitse Groen, dat onder meer eigenaar is van Thuisbezorgd.nl, krijgt hierbij de steun van het bestuur van Just Eat.

Takeaway kondigde maandag aan dat het bod gestand wordt gedaan, als 75 procent van de aandelen van Just Eat wordt aangeboden. De hoogte van het bod blijft ongewijzigd. Takeaway biedt aandeelhouders van Just Eat eigen aandelen, waarbij elk aandeel Just Eat ingeruild kan worden voor 0,09744 aandeel Takeaway.

Het aandeel Takeaway noteerde maandag rond de 73,40 euro en Just Eat was vrijdag bij het slot van de beurs in Londen 7,37 pond waard. Het bestuur van Just Eat steunt het bod van Takeaway unaniem.

Strijd om Just Eat: bod Takeaway lager dan beurskoers Just Eat

Afgelopen juli kondigde Takeaway een bod in aandelen op zijn Britse concurrent. Daarna bleef het lange tijd stil.

Tot eind oktober.Toen was daar ineens technologiefonds Prosus een rivaliserend bod deed op Just Eat van 7,10 pond per aandeel. Dit bod is volledig in contanten.

De koers van het aandeel Just Eat ligt inmiddels hoger dan zowel het bod van Prosus als dat van Takeaway.

Door de koersdaling van Takeaway in de afgelopen maanden is de waarde van het bod gedaald tot ongeveer 6,17 pond per aandeel Just Eat. Dit is dus veel lager dan de huidige beurskoers van 7,37 pond per aandeel.

Lees ook op Business Insider

Waarom verkocht Delivery Hero aandelen Takeaway?

Over de koersdaling van het aandeel Takeaway is overigens veel te doen. Investeringsmaatschappij Cat Rock, dat zowel een belang heeft in Takeaway als Just Eat, merkte afgelopen maand iets vreemds op. Vlak na de bekendmaking van Takeaways bod op Just Eat werden er 3 miljoen aandelen verkocht door grootaandeelhouder Delivery Hero, dat vorig jaar zijn Duitse activiteiten aan Groen overdeed voor bijna 1 miljard euro.

Prompt daalde de koers van Takeaway. En daarmee werd ook het aandelenbod van Groens bedrijf op Just Eat minder waard.

Cat Rock suggereert dat dit een bewuste actie is geweest van Delivery Hero. Want het Duitse bedrijf is namelijk deels in handen van Prosus, de investeerder die ook aast op Just Eat.

“Het is absoluut noodzakelijk dat elke entiteit die verband houdt met Prosus, inclusief Delivery Hero, onmiddellijk stopt met marktacties die de effectieve waarde van de concurrerende biedingen verstoren voor de duur van de biedingsperiode”, zo liet de investeringsmaatschappij weten in een verklaring.

Volgens Cat Rock worden aandeelhouders van Just Eat de dupe van Delivery Hero’s “aanhoudende verkoopprogramma” van aandelen Takeaway.

Overigens blijft Groen optimistisch over de samensmelting met Just Eat. Volgens de 41-jarige miljardair zijn beide bedrijven dankzij hun schaalgrootte in staat om winst te maken. “Ons samengaan moet worden gezien in die context”, zei hij in oktober. “We zitten erin voor de lange termijn.”

Prosus denkt met zijn bod in contanten meer zekerheid te bieden aan aandeelhouders van Just Eat. Topman Bob van Dijk van Prosus noemde zijn stap niet vijandig. “We denken dat veel aandeelhouders hier interesse in hebben en willen het hun voorleggen.”