De fusie tussen maaltijdplatforms Takeaway en Just Eat is nog maar nauwelijks beklonken, of financiële analisten zien al mogelijkheden om aandeelhouders op een extra uitkering te trakteren.

Fusiebedrijf Just Eat Takeaway zou zodra de overname afgerond is zijn belang in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood kunnen verkopen. Dat zeggen analisten van Morgan Stanley die de waarde van dat belang op 1 miljard euro schatten. De samensmelting van het Britse Just Eat en het Nederlandse Takeaway zou dan 500 miljoen euro aan de aandeelhouders terug kunnen geven.

De analisten van Morgan Stanley denken dat Just Eat Takeaway eerst de Britse markt moet gaan “fiksen”. Op korte termijn blijft die markt qua groei wat achter, denken de analisten, maar met de juiste ingrepen kan de groei voor de maaltijdbezorger daar weer “betekenisvol” worden.

Just Eat is weliswaar goed gepositioneerd in heel het Verenigd Koninkrijk, maar onder jonge mensen en in Londen zijn Deliveroo en Uber Eats populairder. Voor Duitsland denkt Morgan Stanley dat het bedrijfsresultaat (ebitda) in de komende drie jaar fors door kan groeien van 20 miljoen euro tot 173 miljoen euro.

Het aandeel Just Eat Takeaway stond dinsdag rond 13.20 uur 2,5 procent hoger op 7.530 pence.

Britse autoriteiten kijken nog of Just Eat Takeaway te veel macht heeft

De handel in het aandeel Just Eat Takeaway is maandag van start gegaan op de beurs in Londen. Het nieuwe bedrijf is ontstaan uit de fusie van de Nederlandse maaltijdbestelsite Takeaway, onder meer eigenaar van Thuisbezorgd.nl, met de Britse branchegenoot Just Eat.

Vrijdag werd nog bekend dat Takeaway en Just Eat na hun fusie voorlopig nog als twee aparte bedrijven moeten worden geleid. Dat heeft de Britse marktwaakhond CMA beslist. Die verplichting blijft gelden totdat de mededingingsautoriteit haar onderzoek naar de deal heeft afgerond.

Onlangs werd al bekend dat de concurrentietoezichthouder van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek wil instellen naar de overname. Vervolgens meldden die bedrijven dat hun geplande samenvoeging enige vertraging zou oplopen.

Topman Jitse Groen sprak van het begin van een nieuw tijdperk voor het bedrijf en zei opgetogen te zijn over de mogelijkheden in de toekomst. Hij heeft er vertrouwen in dat de de Britse kartelwaakhond goedkeuring zal geven aan de deal. De beursnotering van Takeaway in Amsterdam wordt geschrapt.

LEES OOK: Jitse Groen is bezorgkoning van Europa na het opslokken van Just Eat – waagt Takeaway binnenkort de stap naar de VS?