• Jeff Bezos legt komende zomer zijn taken als CEO van Amazon neer.
  • Andy Jassy, nu nog de topman van cloudtak AWS, volgt hem op.
  • Bezos wil zich richten op eigen initiatieven, zoals zijn goededoelenfonds en ruimtevaartbedrijf.

Topman Jeff Bezos van Amazon doet een stapje terug bij het Amerikaanse webwinkelconcern.

In de zomer wordt hij uitvoerend voorzitter van Amazon. De dagelijkse leiding draagt hij dan over aan Andy Jassy. Bezos zelf wil zich in zijn nieuwe rol meer met ‘nieuwe producten’ gaan bezighouden.

“Andy is goed bekend binnen het bedrijf en al bijna net zo lang bij Amazon als ik. Hij zal een uitstekende leider zijn en hij heeft mijn volledige vertrouwen”, schrijft hij in een verklaring.

Lees meer in het Engels: Andy Jassy will replace Jeff Bezos as Amazon CEO. Here are 5 things to know about him

De steenrijke Bezos richtte Amazon zelf in 1994 op. Hij is erg tevreden over hoe het bedrijf er nu voor staat en vindt het daarom een mooie tijd voor deze overgang.

Andy Jassy is nu nog de CEO van cloudtak AWS. Komende zomer volgt hij Jeff Bezos op. Foto: REUTERS/Mike Blake
Andy Jassy is nu nog de CEO van cloudtak AWS. Komende zomer volgt hij Jeff Bezos op. Foto: REUTERS/Mike Blake

In een brief aan het personeel geeft hij daarnaast aan ook meer tijd te willen besteden aan zijn andere passies. Zo is hij ook eigenaar van The Washington Post, een grote Amerikaanse krant. Met het Bezos Earth Fund heeft hij ook een eigen goededoelenfonds. Daarnaast ontwikkelt hij raketten met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Bezos richtte Blue Origin in 2000 op, dat zich richt op ruimtetoerisme, maar ook op innovatie in de ruimtevaart. “Ik krijg meer en meer het idee dat dat het belangrijkste werk is dat ik doe, dus ik heb grote plannen voor Blue Origin", zei Bezos in 2018 tijdens een interview met Mathias Döpfner, de CEO van Axel Springer, het moederbedrijf van Business Insider. 

Lees meer in het Engels: What billionaire Jeff Bezos says he will do after stepping down as Amazon CEO

Bezos is tegenwoordig een van de rijkste personen op aarde, vooral door het succes van Amazon. Recent mocht hij zich nog echt de rijkste man van de planeet noemen.

Inmiddels is hij voorbijgestreefd door Tesla-baas Elon Musk. Musk profiteerde er vooral van dat zijn aandelen in de elektrische autobouwer in rap tempo flink meer waard zijn geworden.

Amazon kende een uitstekend jaar

Amazon kende wat betreft beurswaarde ook geen slecht jaar. Bekend is dat webwinkels volop profiteren van de coronacrisis en dan met name van de winkelsluitingen en andere maatregelen die het fysiek winkelen nagenoeg onmogelijk maken.

De jaaromzet van Amazon dikte uiteindelijk met 38 procent aan tot dik 386 miljard dollar. Onder de streep bleef meer dan 21 miljard dollar over, wat neerkomt op bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van 2019.

Het concern dankt deze forse groei niet alleen aan het massale webwinkelen. Ook de clouddivisie van de onderneming had de wind in de rug omdat bedrijven in rap tempo moeten digitaliseren om het werken op afstand mogelijk te maken.

De nieuwe topman Amazon, Jassy, stond de afgelopen tijd aan het hoofd van deze tak, ook wel bekend als Amazon Web Services.

Lees meer over Jeff Bezos: