• Jeff Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin kondigde woensdag aan dat de toeristenraket ‘New Shepard’ zijn eerste officiële vlucht zal gaan maken op 20 juli.
  • New Shepard is ontworpen om maximaal zes mensen tegelijk te vervoeren naar net buiten de dampkring en weer terug.
  • Er worden nog geen tickets verkocht voor de zes plaatsen aan boord, maar het bedrijf heeft wel al aan gegeven een veiling te organiseren voor een van de zitplaatsen.

Oud-Amazon CEO Jeff Bezos wil met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin op 20 juli voor de eerste keer zijn toeristische raket ‘New Shepard’ met zes passagiers de ruimte inschieten.

Het is de bedoeling dat de raket naar een hoogte van zo’n 100 kilometer stijgt. Daar kunnen de passagiers voor een paar minuten gewichtloosheid ervaren en de kromming van de aarde zien, alvorens ze terugzakken naar het oppervlak.

Er worden nog geen tickets verkocht voor de trip. Wel heeft Blue Origin bekendgemaakt een speciale veiling te organiseren voor een van de stoelen.

De online veiling zal tot 19 mei besloten zijn en daarna tot 12 juni iedereen de kans bieden een gooi te doen naar de felbegeerde stoel.

Tijdens de veiling kan zonder restricties geboden worden tot 50.000 dollar. Is het bod hoger, dan moet er aanvullende informatie verstrekt worden en vraagt Blue Origin een borg van 10.000 dollar om het bod veilig te stellen.

Bezos blijft concurrenten Musk en Branson voor

Jeff Bezos is niet de enige Amerikaanse miljardair die ruimtereizen mogelijk wil maken voor de gewone man. Tesla-CEO Elon Musk brengt met zijn SpaceX al een tijdje professionele astronauten naar ruimtestation ISS. Hij hoopt ook later dit jaar een commerciële reis te organiseren met toeristen aan boord.

Daarnaast heeft SpaceX recent een miljardenopdracht van ruimtevaartorganisatie NASA weten binnen te slepen waarvoor het over een paar jaar astronauten op de maan moet zetten en ze vervolgens ook weer veilig terug naar de aarde moet vliegen. (Concurrenten Blue Origin en Dynetics hebben overigens bezwaar aangetekend tegen de beslissing bij de toezichthouder GAO van het Amerikaanse Congres.)

Lees ook op Business Insider

Een ander ruimtevaartbedrijf, Virgin Galactic van de Britse miljardair Richard Branson, wil dit of volgend jaar ook de eerste toeristen naar de ruimte brengen.

Lees meer over Blue Origin en SpaceX: