Landen op Mars zonder eerst terug te gaan naar de maan? Dat is volgens Amazon-baas Jeff Bezos “een illusie”.

Bezos sprak woensdag op de JFK Space Summit in Boston over zijn ambities om een kolonie te stichten op de maan met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. De rijkste mens op aarde maakte eerder al bekend dat zijn bedrijf voor “permanente menselijke aanwezigheid” op de maan wil zorgen.

Volgens Bezos is er voor een permanente maanbasis samenwerking tussen verschillende bedrijven nodig en mogelijk ook tussen meerdere overheden.

“Wat ik echt hoop is dat we weer teruggaan naar de maan en dit keer om er te blijven, want het is de snelste manier om Mars te bereiken. Het is een illusie dat we die stap over kunnen slaan. Het overslaan van stappen is verleidelijk, maar een fout. Want het zal dan uiteindelijk alleen maar langer duren”, stelde Bezos.

De CEO van Amazon zei dat het in theorie makkelijker is om bulkmateriaal vanaf de maan naar Mars te vervoeren dan vanaf de aarde vanwege de minder sterke zwaartekracht. “Als je veel voorraden, brandstof en bulkmaterialen nodig hebt voor Mars, dan kan je ze beter vanaf de maan vervoeren dan vanaf aarde. Dat werkt als een gigantische hefboom”, stelde hij.

“Naar de maan gaan en ons daar vestigen. En dan daar drijfgas winnen en een brandstofdepot bouwen”, zegt Bezos. Hij heeft eerder al eens gezegd dat de maanlander van Blue Origin, Blue Moon, deels kan worden aangedreven door waterstof en zuurstof uit ijs dat in maankraters kan worden gevonden.

Zijn opmerkingen kunnen worden gezien als een aanval op collega techmiljardair en ruimteveroveraar Elon Musk, die met zijn bedrijf SpaceX mensen naar Mars wil brengen en daar uiteindelijk ook een kolonie wil bouwen.

Lees ook op Business Insider

De twee hebben al regelmatig naar elkaar uitgehaald over hun race naar de ruimte. Toen Bezos vorige maand zijn maanlander Blue Moon presenteerde, refereerde hij ook aan de Mars-missie van Musk en stelde hij dat de maan een veel realistischer ambitie is. Musk sloeg terug door de maanlander van Bezos te bestempelen als “Blue Balls”, een verwijzing naar de ballen van een man.

Toch staat de maan nog wel op de radar van SpaceX. In februari verzorgde het bedrijf van Musk de allereerste privémissie naar de maan door er een Israëlische maanlander heen te brengen. De missie mislukte uiteindelijk, want de maanlander crashte omdat de belangrijkste motor uitviel.

SpaceX wil in 2023 ook voor het eerst met toeristen om de maan heen vliegen en maakte vorig jaar september de eerste passagier bekend: de Japanse miljardair Yusaku Maezawar. Maar Musk richt zich toch vooral op de rode planeet. SpaceX is al sinds 2014 bezig met het ontwikkelen van Mars-raketten in Zuid-Texas.

Hieronder de explosieve toespraak van Jeff Bezos op de JFK Space Summit:

Lees meer over alle ruimtevaartplannen van techmiljardairs: