Jeff Bezos is geen fan van PowerPoint-presentaties. De Amerikaanse techmiljardair, die aan de wieg stond van webwinkel Amazon, heeft zelfs hele specifieke eisen waaraan de opzet van een vergadering moet voldoen. Dat begint met een gedegen voorbereiding.

Bezos sprak in een podcast met Lex Fridman over zijn voorkeur voor glasheldere memo’s en lange vergaderingen, waarin veel wordt gepraat. “Ik hou van een helder document en een rommelige vergadering”, aldus Bezos.

Nieuwe werknemers bij Amazon en zijn raketbedrijf Blue Origin worden volgens Bezos verrast door “de ongewone vergadercultuur“. Elke vergadering begint namelijk met een halfuur lang een memo van zes pagina’s bestuderen in complete stilte, gevolgd door discussie.

In tegenstelling tot PowerPoint-presentaties, die volgens Bezos makkelijk te maken zijn maar moeilijk voor het publiek om te volgen, vereisen memo’s veel meer tijd en inspanning van de schrijver.

Dit betekent dat de medewerker die aan de beurt is om een memo te schrijven, weken bezig kan zijn met het samenstellen van de zes pagina's. Maar als je het goed doet "heeft het een zekere schoonheid", aldus Bezos.

Het proces stelt de deelnemers aan vergadering in staat om productievere vragen te stellen en de waarheid te zoeken in plaats van "veel slordig denken te verbergen in opsommingstekens".

Efficiënt vergaderen volgens Jeff Bezos

Bezos heeft bij Amazon ook een "twee pizza regel" ingevoerd om te voorkomen dat er te veel mensen bij vergaderingen aanwezig zijn. Als twee pizza's niet genoeg is om de hele groep te van eten te voorzien, dan zijn er te veel deelnemers. De regel is bedoeld om de productiviteit te verhogen en om groepsdenken te voorkomen.

De techmiljardair werd in 2021 opgevolgd door Andy Jassy als CEO van e-commercegigant Amazon. Toen Bezos aan het roer stond, hanteerde hij een "Day 1"-filosofie, die werknemers aanmoedigde om met dezelfde mentaliteit te werken als bij een startup.

LEES OOK: Miljardair Jeff Bezos gaat in op kritiek dat hij veel geld steekt in ruimtereizen en te weinig oog heeft voor problemen op aarde