• In een toespraak in het Vaticaan richtte Jeff Bezos zich tot mensen die vragen waarom hij “zoveel in de ruimte investeert”.
  • De voormalige CEO van Amazon zei dat investeren in de ruimte de aarde ten goede komt en “beschermt”.
  • Bezos was op de ‘Faith & Philanthropy’-top van het Vaticaan om een filantropieprijs in ontvangst te nemen.
  • Lees ook: Het megajacht van Jeff Bezos is bijna klaar: zo ziet het er van dichtbij uit

Jeff Bezos zegt dat investeren in de ruimte de aarde ten goede komt. De voormalige CEO van Amazon sprak afgelopen vrijdag in het Vaticaan om de Galileo Prophets of Philanthropy Award in ontvangst te nemen. In zijn dankwoord sprak hij over de uitdagingen waar de aarde voor staat, en zijn ideeën over het werk dat op korte en lange termijn nodig is.

“Sommige mensen vragen me waarom,” zei Bezos. “Waarom zoveel investeren in de ruimte als er op aarde zoveel problemen zijn?”

Bezos’ antwoord op die vraag is dat investeren in de ruimte leidt tot het behoud van de aarde. “We gaan niet naar de ruimte om ons huis te verlaten, maar om het te beschermen”. De aarde is volgens hem “een tuin die onderhouden moet worden”.

Volgens Bezos kan de energie van de zon worden verzameld “in bijna onbeperkte hoeveelheden,” en samen met andere bronnen in de ruimte kan worden gebruikt “zonder de aarde te schaden”.

Bezos richtte in 2000 ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Hij zei in zijn toespraak vrijdag dat hij "al vroeg vastbesloten was om een pad naar de ruimte te bouwen", waarbij hij zei dat hij als kind naar Star Trek keek, modellen maakte en zijn "garage veranderde in een laboratorium voor allerlei uitvindingen". Het motto van Blue Origin is "voor het welzijn van de aarde".

Het doel van Blue Origin, zo heeft Bezos eerder gezegd, is om ruimtereizen goedkoper, frequenter en toegankelijker te maken. Blue Origin bouwt, test en lanceert raketten die herbruikbaar zijn. 

In 2018 zei Bezos in een interview met Axel Springer's CEO Mathias Döpfner dat Blue Origin "het belangrijkste werk is waar ik mee bezig ben". Axel Springer is het moederbedrijf van Insider.

"Het langetermijndoel van Blue Origin is om alle vervuilende industrieën van de aarde te halen", zei Bezos in het Vaticaan. "Dat pad is lang, en we zullen het einde ervan niet in mijn leven zien."

Van zijn kant zei Bezos dat hij "alles wil doen wat ik kan om een weg naar de ruimte te bouwen."

Bezos ging ook in op zijn investeringen in onze planeet zelf, waarbij hij wees op de bedreigingen van de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel en sterkere stormen. "In bijna alle gevallen zijn het de armen en kwetsbaren die het meest lijden onder deze rampen, terwijl zij het minst hebben gedaan om ze te veroorzaken".

Bezos richtte in 2020 het Bezos Earth Fund op, dat in het lopende decennium 10 miljard dollar zal uitgeven om klimaatverandering te bestrijden en de natuur te beschermen. Bezos is zelf voorzitter van het fonds.

In zijn toespraak tot het Vaticaan zei Bezos dat het fonds werkt aan "50 belangrijke overgangen" op het gebied van klimaat, natuur en ontwikkeling, waaronder het koolstofvrij maken van staal en cement, en "het geven van meer macht aan inheemse gemeenschappen om tropische bossen te beheren."

LEES OOK: Jeff Bezos reageert op critici die zeggen dat hij zijn geld moet besteden aan de aarde in plaats van aan de ruimte: ‘We moeten beide doen’