Lisa Brennan-Jobs, de dochter van voormalig Apple-CEO Steve Jobs, heeft een fragment uit haar nieuwe boek online gezet.

In het boek, Small Fry, schrijft ze over de moeilijke relatie met haar vader. Het is de eerste keer dat ze daar zo open over is.

Toen ze werd geboren, ontkende Jobs dat hij haar vader was en weigerde hij alimentatie aan haar moeder, Chrisann Brennan, te betalen. Jobs overleed in 2011 op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Het fragment is gepubliceerd in het septembernummer van de Vanity Fair – het belangrijkste nummer van het jaar. Brennan-Jobs schrijft over hoe ze kort voor de dood van haar vader veel bij hem over de vloer kwam en hoe ze daar van een monnik – Jobs was toen aanhanger van het boeddhisme – zijn voeten moest aanraken.

Ondertussen moest ze ermee leren leven dat haar stiefmoeder en haar halfzusjes en halfbroertje haar niet echt accepteerden.

laurene jobs and steve jobs

Foto: Laurene Powell, de stiefmoeder van Brennan-Jobs, en Steve Jobs. Bron: Diana Walker / Contour by Getty Images

"Ik wist toen al dat er geen grote gezinshereniging, zoals in de films, zou komen. Toch bleef ik mijn vader bezoeken", schrijft ze.

In het fragment beschrijft ze ook dat Jobs niet bij haar geboorte was. Pas een paar dagen daarna kwam hij langs - en maakte hij aan iedereen duidelijk dat hij niet de vader was. Toch dacht hij samen met de moeder van Brennan-Jobs mee over haar naam: zelf wilde hij haar Claire noemen, want hij wilde absoluut geen kortere versie van een andere naam.

De twee besloten uiteindelijk dat dat Lisa moest worden. "Is dat geen kortere versie van Elizabeth?", vroeg Brennan-Jobs een paar jaar later aan haar moeder. "Nee, we hebben het opgezocht. Het is een op zichzelf staande naam", antwoordde ze.

Toch weigerde Jobs om alimentatie te betalen. Uiteindelijk liet de rechter een DNA-test afnemen en werd - onder enige druk van de advocaten van Jobs - op 8 december 1980 besloten dat hij iedere maand een paar honderd dollar moest overmaken. Een paar dagen daarna ging Apple naar de beurs en was Jobs plotseling meer dan 200 miljoen dollar waard.

Brennan-Jobs herinnert zich ook dat haar vader in een Porsche reed. Iedere keer dat de auto een krasje had, liet hij hem niet repareren, maar kocht hij een compleet nieuwe auto. Eén keer vroeg ze of zij dan de Porsche met het krasje mocht houden. "Je krijgt niets", zei Jobs. "Snap je? Niets. Helemaal niets." Haar vader was nooit gul - niet met geld, eten of woorden, schrijft ze.

Ze had best een hechtere band met hem willen hebben, maar dat lukte haar niet. "Voor hem was ik een smet op zijn leven. Mijn bestaan strookte niet met zijn idee dat hij een grootheid was. Voor mij was het juist het tegenovergestelde: als ik dichter bij hem stond, hoefde ik me minder te schamen. Hij maakte deel uit van de wereld, hij kon mij een opstapje bieden."

Brennan-Jobs gebruikt de Apple Lisa, de gefaalde voorloper van de Macintosh, als een metafoor voor haar pogingen om een betere band met haar vader te krijgen.

Apple Lisa

Foto: Apple Lisa. Flickr/Frank Fujimoto

"Is de Apple Lisa naar mij vernoemd?", vroeg ze haar vader op een gegeven moment.

"Nee, sorry", zei hij.

Toch veranderde hun band. Op een gegeven moment ging ze op vakantie met de hele familie, en ze gingen langs bij een vriend van Jobs, U2-frontman Bono.

Bono stelde Jobs dezelfde vraag over de Apple Lisa. Deze keer was het antwoord anders: "Jup."

LEES OOK: Zonder hem had Steve Jobs het nooit gered – zo klom Tim Cook op binnen Apple, het eerste Amerikaanse bedrijf dat $1.000 miljard waard is