“Ben je op zoek naar een heerlijk thuisgevoel op vakantie? Dat heb je gevonden!”

Nee, dit is geen aanbieding in een reisfolder. Het is een advertentie op verhuursite Airbnb, waar particulieren hun eigen huis of een losse kamer te huur aanbieden.

Het appartement in de Amsterdamse wijk de Baarsjes is van ene Saskia. Elke overnachting levert haar 101 euro op. Als een gast een week in haar huis verblijft, ontvangt Arthur dus ruim 700 euro. Daarmee verdient ze haar eigen vakantie grotendeels terug.

Een ander voordeel is dat het huis tijdens haar vakantie bewoond blijft, waardoor het risico op inbraak kleiner is.

Verhuursites

Je huis aan anderen verhuren tijdens je vakantie was tien jaar geleden erg omslachtig. Maar met de komst van internationale verhuursites als Airbnb, Wimdu en het Nederlandse Aanzee.com kun je je woning vrij eenvoudig bij een breed publiek onder de aandacht brengen en zonder al te veel moeite verhuren.

Je advertentie op deze sites plaatsen is gratis. Verhuurorganisatie Airbnb ontvangt een klein deel van de huuropbrengst, namelijk 3 procent. Wimdu blijft van de huuropbrengst af. Daarnaast betalen gasten aan Airbnb en Wimdu respectievelijk 12 en 15 procent boven op de reservering. Je mag bij Airbnb en Wimdu zelf de huurprijs bepalen.

Als je het goed regelt en een tevreden gast achterlaat, is de kans wat groter dat je huis nog vaker wordt verhuurd, want gasten beoordelen elke woning en de verhuurorganisaties werken met een puntensysteem.

Voor je besluit je woning te verhuren, is het wel verstandig ook goed te kijken naar de risico's. Welke struikelblokken liggen op de loer?

Struikelblok 1: de huurder

Niet elke gast gedraagt zich als zodanig. Het is daarom verstandig kritisch te kijken naar potentiële huurders. Informeer naar het reisdoel en het aantal reizigers en probeer via Facebook vooraf contact te leggen. Verder vind je op de websites Airbnb en Wimdu beoordelingen van andere verhuurders over hun gasten. Bij twijfel kun je de huurder weigeren.

Een wervende tekst schrijven is belangrijk, maar wees wel eerlijk en beloof geen zaken die je niet kunt waarmaken. Als een huurder een terechte klacht heeft, over bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of een smerige badkamer, brengt de bemiddelingsorganisatie een deel van de huurprijs in mindering.

Om schade aan elektrische apparatuur te voorkomen, is het verstandig om handleidingen klaar te leggen.

Over huurbescherming hoef je je bij kortdurende verhuur overigens geen zorgen te maken.

Struikelblok 2: je buren

De verstandhouding met je buren kan een behoorlijke knauw krijgen als je appartement tijdelijk wordt bevolkt door lallende feestgangers die tot in de late uurtjes herrie veroorzaken. Door je toekomstige gasten goed onder de loep te nemen (zie vorige punt) kun je veel ellende voorkomen. Daarnaast is het verstandig je buren vooraf in te lichten, zodat ze niet worden verrast. En laat voor de zekerheid een telefoonnummer achter, als je afwezig bent.

Woon je in een wooncomplex met een Vereniging van Eigenaren, dan moet je eerst toestemming hebben. De tijdelijke vakantieverhuur moet volgens de statuten van de VvE zijn toegestaan en er moet in ieder geval vooraf ook toestemming gegeven worden.

Struikelblok 3: de gemeente

Steeds meer gemeentes hebben regels opgesteld voor de tijdelijke verhuur van woningen. Zo mag je in Amsterdam maximaal zestig dagen per jaar je woning verhuren aan maximaal vier personen tegelijk. Over de inkomsten uit verhuur moet je toeristenbelasting betalen. De woning moet brandveilig zijn en je gasten mogen geen overlast veroorzaken.

Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur.

Struikelblok 4: je verzekeraar

Heb je een eigen woning, dan heb je ook een opstalverzekering afgesloten, die je huis verzekert tegen schade door bijvoorbeeld brand. Daarnaast heb je waarschijnlijk een inboedelverzekering afgesloten, voor je spullen. Bij sommige verzekeraars geldt een meldplicht als je je huis tijdelijk verhuurt. In sommige gevallen gaat dan de premie omhoog. Houd je je mond en is er schade, dan loop je het risico niet alle schade vergoed te krijgen. Check daarom voor de zekerheid de polisvoorwaarden.

Verder moet je je realiseren dat je naar je geld kunt fluiten als de schade is ontstaan door nalatigheid van de huurder.

Verhuur je je woning via Airbnb, dan zijn je eigendommen voor 1 miljoen dollar beschermd. Airbnb zegt de afgelopen vier jaar nog nooit te zijn benaderd voor een schadeclaim. Dit kan duiden op voorbeeldige huurders of een goede onderlinge schadeafhandeling tussen huurder en verhuurder. Maar ook op strenge voorwaarden voor uitbetaling uit het garantiefonds. Kijk daarom goed na wat door het garantiefonds van de bemiddelingsorganisatie en je eigen verzekering wordt gedekt.

Wimdu heeft niet zo'n verhuurdersgarantie.

Verder is het verstandig door aan de huurder een waarborgsom te vragen, waaruit geringe schade vergoed kan worden. Dat scheelt veel rompslomp.

Struikelblok 5: je bank

Strikt genomen moet je de bank toestemming vragen als je je huis verhuurt of in gebruik geeft. Maar het is vaak niet duidelijk waar de grens ligt. Veel verhuurders willen geen slapende honden wakker maken. Dat gaat goed zolang je de hypotheek netjes doorbetaalt en je huis in ongeschonden staat blijft. Maar als het misgaat, heb je een probleem.

Struikelblok 6: de woningbouwvereniging

Bewoon je een huurwoning, dan heb je groen licht nodig van de verhuurder om je huis te verhuren. Ook hier geldt dat er in de praktijk meestal geen haan naar kraait, zolang de maandlasten keurig worden betaald en er geen klachten komen van buren. In andere gevallen kun je echter je huis uit worden gezet. Als je alleen een kamer wil verhuren, is geen toestemming nodig, tenzij het in het huurcontract is uitgesloten. Een sociale huurwoning verhuren is verboden.

Struikelblok 7: de fiscus

Als je je huis slechts tijdelijk verhuurt, bijvoorbeeld tijdens je vakantie, staat je hypotheekrente-aftrek gelukkig niet op de tocht. Wel word je geacht 70 procent van de ontvangen huur over de verhuurperiode aan te geven bij 'Inkomsten uit tijdelijke verhuur'. Onderhoudskosten, afschrijvingskosten en vaste lasten mag je niet aftrekken van de ontvangen huur.

LEES OOK: Arjen Lubach legt uit waarom je geen slaapplek moet boeken via Airbnb

arjen lubach zondag met lubach airbnb