De Amsterdamse gemeenteraad biedt woningeigenaren die hun huis tijdelijk willen verhuren via sociale fora als Airbnb en Wimdu soelaas. Het mag, maar wel onder voorwaarden.

Donderdag ging de Amsterdamse gemeenteraad definitief akkoord met een regeling die tijdelijke verhuur van private woningen aan toeristen toestaat.

Deze vorm van verhuren heeft hoge vlucht genomen door de opkomst van sociale huurfora Airbnb – een Amerikaans bedrijf – en Wimdu, een succesvolle kopie van de ondernemende Duitse broertjes Samwer.

Onder particuliere huiseigenaren is tijdelijke verhuur van de eigen woning razend populair geworden, maar juist die snelle groei heeft de aandacht van overheden getrokken. Zo heeft Airbnb problemen gekregen in New York met zijn verhuurconcept.

Tijdelijke vakantieverhuur mag in Amsterdam

Ook Amsterdam heeft zich over deze kwestie gebogen. Daar bieden momenteel meer dan 1.000 particulieren hun woning aan voor tijdelijke verhuur via Airbnb; Wimdu heeft zo’n vijfhonderd adressen in Amsterdam.

Eindconclusie is dat tijdelijke verhuur door particulieren mag, onder voorwaarden. “We willen ruimte maken voor deze ontwikkeling, maar het moet wel binnen de perken blijven”, geeft de woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Freek Ossel desgevraagd aan.

Amsterdam verwacht van partijen als Airbnb dat ze verhuurders goed voorlichten over de regels waar ze aan moeten voldoen. “We blijven dit actief monitoren”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Airbnb toont zich in een persverklaring opgetogen: “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je nieuw beleid kan maken waarmee de economie van het delen wordt ondersteund.”

Hieronder de belangrijkste regels voor ‘particuliere vakantieverhuur’, zoals de gemeente Amsterdam dat voor ogen heeft.

– De maximale verhuurtermijn bedraagt zo’n twee maanden per jaar. Bij langere verhuurperioden kan de gemeente dit zien als bedrijfsmatig verhuren en dat is verboden.

– Over de inkomsten uit verhuur moet je toeristenbelasting betalen aan de gemeente en inkomsten ook bij de Belastingdienst opgeven.

– Particuliere vakantieverhuur door woningeigenaren mag alleen met toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het moet dus volgens de statuten van de VvE zijn toegestaan en er moet in ieder geval vooraf ook toestemming gegeven worden.

– De woning mag aan maximaal vier personen tegelijk worden verhuurd.

– Toeristen mogen geen overlast veroorzaken en de woning moet aan brandveiligheidseisen voldoen.

Bovenstaande regels gelden in principe ook voor huizen van de woningbouwcorporaties, maar verhuren mag alleen als de corporatie toestemming geeft. En die verbieden de verhuur meestal.

Lees ook:

Je huis verhuren mag niet zomaar, zonder toestemming VvE

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl