Shoji Morimoto houdt van zijn werk, maar hij doet er niet erg zijn best voor. En laat dat nou precies hetgeen zijn wat hem zo geschikt maakt.

De 38-jarige Japanner biedt zijn diensten – of eerder het gebrek daaraan – aan door zichzelf te verhuren. “Ik laat me inhuren om niets te doen”, zegt hij tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS. “Ik doe niets speciaals. Ik initieer geen gesprek. Ik reageer op smalltalk, maar daar blijft het bij.”

Mensen huren Morimoto in om ze te vergezellen bij alledaagse activiteiten, zoals het avondeten. In extreme gevallen gaat dit verder, zoals het luisteren naar een moordbekentenis.

Een paar uurtjes gezelschap van Morimoto kost 10.000 yen (omgerekend een kleine 80 euro) plus eventuele kosten voor vervoer, eten en drinken, zo schrijft de Britse krant The Independent.

Morimoto begon vier jaar geleden met zijn ongewone baan. Hij was destijds werkloos en startte een Twitter-account, genaamd ‘Man Te Huur voor Niets Doen’, om zijn diensten aan te bieden. Inmiddels heeft hij meer dan 200.000 volgers.

Morimoto zei afgelopen weekend tegen CBS dat hij telkens weer verbaasd is over de enorme verscheidenheid aan mensen die hij tegenkomt, en situaties waarin zijn klanten verkeren. “Sommige mensen zijn eenzaam. Anderen vinden het zonde om ergens alleen heen te gaan – ze willen de ervaring met iemand delen.”

De Japanner kan maximaal drie keer per dag worden geboekt en had begin vorig jaar al meer dan 3.000 mensen gezelschap gehouden, zo schrijft The Independent.

'Ik ben geen vriend of kennis'

Morimoto is tot dusver onder meer ingehuurd om in stilte te genieten van een kopje koffie, om te luisteren naar een straatmuzikant, om een taart te delen met een jarige, om mensen naar winkels en restaurants te begeleiden en om samen met een klant op een schommelbank te gaan zitten, zo vertelde hij tegen CBS.

Onder de verzoeken die hij heeft afgewezen vallen onder meer het schoonmaken van huizen, het doen van de was, naakt poseren en 'vriend' worden.

“Ik ben geen vriend of kennis”, zei Morimoto eerder tegen de Japanse krant Mainichi Shimbun. “Met mij heb je geen last van de vervelende dingen die met relaties gepaard gaan, maar ik kan het gevoel van eenzaamheid van mensen verlichten.”

Japan worstelt al enige tijd met een eenzaamheidsprobleem onder zijn bevolking. Als gevolg daarvan steeg het aantal zelfmoorden in 2020 voor het eerst in 11 jaar. Om het probleem te verhelpen is onder meer een minister van Eenzaamheid aangesteld.

LEES OOK: IKEA Japan verhuurt piepkleine woningen van 10 m² voor ongeveer 75 eurocent per maand