De tijd dat je jezelf afvroeg hoe de heerlijke gerechten op kookkanalen smaken zou wel eens voorbij kunnen zijn. 

Een Japanse hoogleraar ontwikkelde een prototype van een tv-scherm waarop de smaakprofielen van voedsel worden gespoten. Men hoeft alleen maar aan het scherm te likken om het getoonde voedsel te proeven. 

Het apparaat heet Taste the TV (TTTV) en bestaat uit 10 smaakbussen die een combinatie van smaken op een plastic laag spuiten die op een flatscreen-tv is aangebracht.

“Het doel is om het voor mensen mogelijk te maken om de ervaring te hebben van het eten in een restaurant aan de andere kant van de wereld, zelfs als ze thuis blijven”, vertelt Homei Miyashita, hoogleraar aan de Meiji University in Tokyo, tegenover Reuters

"Ik denk erover om een platform te maken waar mensen smaken van over de hele wereld kunnen delen als 'smaakinhoud'. Het is hetzelfde als naar een film kijken of naar een liedje luisteren dat je leuk vindt", voegt Miyashita eraan toe. "Ik hoop dat mensen in de toekomst de smaken van de restaurants waar ze zin in hebben kunnen downloaden en ervan kunnen genieten, ongeacht waar ze wonen." 

De hoogleraar voegde eraan toe dat dit apparaat van pas zou kunnen komen voor beginnende sommeliers en chef-koks. Het is vooral nuttig voor mensen die dingen moeten proeven terwijl ze hun vak leren, maar die benadeeld zijn door leren op afstand.

De 22-jarige Yuki Hou, studente aan de Meiji University, gaf een demonstratie voor Reuters. Ze vertelde de machine dat ze zoete chocolade wilde proeven, waarna de smaakbussen een monster op het plastic vel spoten dat aan het scherm was bevestigd.

"Het lijkt een beetje op melkchocolade", zei Hou, nadat ze aan het scherm had gelikt. "Het is zoet als een chocoladesaus."

Miyashita vertelde Reuters dat hij het prototype in het afgelopen jaar heeft gebouwd. Hij schat dat als er een commerciële versie zou komen, de productie ervan ongeveer 770 euro kost. 

LEES OOK: De Japanse Ruby Roman-druif is behoorlijk prijzig. In 2019 is een tros geveild voor €10.171