Jacht op zwartspaarders: fiscus krijgt via Duitse minister info van klokkenluider bij Zwitserse bank

De Belastingdienst en opsporingsdienst FIOD willen dolgraag de verborgen miljoenen van Nederlanders op buitenlandse bankrekeningen opsporen. Daarvoor doen ze grootschalig onderzoek, waarbij ze meer dan honderd miljoen transacties van buitenlandse rekeningen analyseren. Dat vertelt FIOD-directeur Hans van der Vlist donderdag tegenover NRC Handelsblad. De Belastingdienst verzamelde van drie jaren alle betalingen die in Nederland zijn gedaan met buitenlandse bankpassen en filterde toeristen eruit. Vervolgens werden betalingen van duizend bankkaarten aangemerkt als verdacht, omdat het ging om opvallende of grote aankopen. "Een auto, een duur horloge, of ze hebben grote bedragen gepind", zegt Van der Vlist. "We weten nog niet wat op al die rekeningen staat." De gegevens van die duizend zijn doorgespeeld aan de FIOD, die er verder induikt. De identiteit van de personen is nog onbekend, maar daar kan de opsporingsdienst volgens de directeur achterkomen. De personen kunnen rekenen op een boete of zelfs vervolging. De onderzoeksmethode is niet onomstreden. Er lopen nog strafzaken over, schrijft NRC. Ook andere manieren die de fiscus gebruikt om zwartspaarders te pakken, liggen onder vuur. Zo verloor de Belastingdienst begin dit jaar een rechtszaak van Nederlandse zwartspaarders over het gebruik van anonieme tipgevers. Omdat de fiscus de naam van de tipgever over de geheime tegoeden niet wilde vrijgeven, stelde het gerechtshof in Arnhem de spaarders in het gelijk gesteld en de belastingaanslagen vernietigd. Boete voor zwartspaarders De jacht op zwartspaarders is de afgelopen jaren toegenomen. De Belastingdienst heeft sinds 2002 zeker 8 miljard euro getraceerd bij zwartspaarders. Dat leverde de fiscus tot nu toe 1,6 miljard euro op dankzij naheffingen en boetes. In 2002 werd de zogeheten inkeerregeling van kracht. Deze regeling is bedoeld voor mensen met veel spaargeld op een buitenlandse bankrekening die daarover geen belasting betalen. Wie zich alsnog meldt bij de Belastingdienst hoeft minder boete of soms zelfs geen boete te betalen over het zwarte geld. Volgens NRC hebben tot nu 29.000 mensen van die regeling gebruik gemaakt. De afgelopen jaren is de regeling herhaaldelijk verlengd. Sinds 1 juli 2014 kan de fiscus zwartspaarders een boete opleggen tussen de 30 procent en 300 procent van het verzwegen vermogen. Zie hier voor meer uitleg van de Belastingdienst. De boete varieert, afhankelijk van de situatie: zwartspaarders die zelf hun vermogen aanmelden, krijgen een lagere boete opgelegd, vergeleken met degenen die alsnog door de fiscus worden getraceerd.

Foto: ANP

De Belastingdienst heeft van zijn Duitse collega’s uit Noord-Rijnland-Westfalen informatie gekregen over Zwitserse banksaldo’s van Nederlanders.

Dat meldt De Telegraaf zaterdag op basis van de minister van Financiën van de Duitse deelstaat Norbert Walter-Borjan. Hij kocht usb-sticks en cd-roms met vertrouwelijke informatie van een klokkenluider bij een Zwitserse bank.

In ruil voor de informatie verwacht de bewindsman wel iets terug van ons land. “Ja, ik verwacht dat Nederland het ons ook vertelt als ze belangrijke aanwijzingen hebben die ons verder helpen”, zegt de Duitser in een interview met De Telegraaf.

Hij doelt daarbij onder meer op informatie over de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse financiële instellingen bij het wegsluizen van miljoenen aan Duits belastinggeld. Door een truc met de handel in aandelen werd geld aan het zicht van de Duitse fiscus onttrokken.

Walter-Borjan bepleit veel meer Europese samenwerking in de strijd tegen belastingontduiking.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

  • Saudi-Arabië leurt met futuristische stad Neom in China – daar lijken investeerders nog niet warm te lopen voor het megaproject van $500 miljard

    Saudi-Arabië heeft het megaproject Neom gepresenteerd bij een roadshow om investeerders te vinden

  • Grootste cruiseschip ter wereld. Icon of the Seas

    Ik reisde mee met het grootste cruiseschip ter wereld: deze 8 dingen vond ik leukst op The Icon of the Seas

    Onder de topattracties onder meer de spannende hindernisroute Crown’s Edge, maar ook rustge

  • hypotheek hypotheekrente 10 jaar vast

    Heb je de hypotheekrente voor 10 jaar vastgezet? Bekijk de grafiek die toont of jouw rente historisch hoog of laag is

    De gemiddelde hypotheekrente voor de populairste hypotheek van 10 jaar vast met NHG-verzekering,

  • euro ecb staatsschuld eurozone rente

    Dit zijn de 3 eurolanden met de hoogste staatsschuld, afgezet tegen de omvang van de economie

    Eind vorig jaar lag de staatsschuld in de eurozone gemiddeld op bijna 90 procent van de omvang va

  • warmtepomp huis

    DNB oppert invoering verduurzamingsplicht voor huiseigenaren – gros zou genoeg spaargeld hebben voor energiezuiniger huis

    Maar eerst raadt DNB de overheid aan om de voordelen van verduurzaming en de financiële mogelijkh

  • CEOs make the message clear on AI’s big payoff: Be patient

    Major companies are pouring vast amounts of resources and money into artificial intelligence. But

  • A woman moved to Florida after her home burned in the Lahaina fires, and the cheapest Maui rental she could find was $10,000 a month

    The fires in Maui, Hawaii, displaced 6,200 families, many of whom are still looking for housing.

  • I never wanted to have kids in the US. Now, I’m happily raising a toddler in Germany.

    Susannah Edelbaum got inspired to move from New York to Berlin 10 years ago while visiting friend

  • Trump feared for campaign, not family, as sex scandals were caught and killed, ex-Enquirer CEO tells hush-money jury

    A key “catch-and-kill” witness testified for a third day on Thursday in Trump’s

  • Bird flu particles were found in pasteurized milk. A former surgeon general says he isn’t changing what he eats.

    H5N1 avian influenza, also called bird flu, is spreading through US chickens and now cattle. The