Het is een moeilijk jaar geweest voor traditionele markten, maar met name voor de cryptomarkt. In dit artikel blikken we terug op de koersontwikkelingen van de bitcoin, kijken we naar factoren die de waarde van de bitcoin in 2022 hebben beïnvloed, en lichten we een aantal kansen uit voor beleggers. 

Wat deed de koers van de bitcoin in 2022?

In 2021 bereikte de cryptomarkt zijn voorlopige hoogtepunt; de bitcoin steeg destijds naar een historische koers van $68.789. Maar 2022 bleek totaal anders te verlopen.  

Dit jaar begon de bitcoin met een koers van $47.738. Na een aantal bear market rallies (korte koersstijgingen in de context van een algehele marktdaling) daalde de koers in februari en maart verder. 

In de zomer bereikte de bitcoin een belangrijk steunniveau van $20.000. Dit was namelijk de top van de markt in 2017. Even leek de cryptomarkt rond dit punt te stabiliseren en schommelde de koers van juni tot november rond dit niveau.

Lees ook: Steun en weerstand: zo zijn deze twee basisprincipes uit technische analyse toepasbaar op de bitcoin

Uiteindelijk zakte de koers begin november ook onder dit belangrijk steunpunt en sindsdien lijkt een nieuw (tijdelijk) evenwicht te zijn bereikt rond de $17.000.

De perfecte storm

De koers van de bitcoin werd het afgelopen jaar beïnvloed door een aantal belangrijke ontwikkelingen.

Ten eerste het verslechterde macro-economisch plaatje. De oorlog in Oekraïne zorgde voor een algemene afkoeling van het marktsentiment. Bovendien verhoogden de centrale banken de rentetarieven om inflatie te remmen. Dit strengere beleid heeft geleid tot risicomijdend gedrag bij beleggers. Deze macro-economische druk raakte de koers van de bitcoin en andere cryptovaluta erg hard.

Ten tweede waren er ook binnen de cryptomarkt er gebeurtenissen die een grote impact hadden op de koers van de bitcoin. De implosie van Terra (LUNA) in mei leidde tot een van de grootste kapitaalvernietigingen in de geschiedenis. Door de verwevenheid in de cryptomarkt leidde dit tot een domino-effect waardoor verschillende financiële dienstverleners in de cryptosector zoals Celsius, Voyager, en ook FTX failliet zijn verklaard.

Lees ook: Cryptoplatforms vallen als dominostenen, waar moet je op letten?

Bij FTX wordt oprichter en voormalig ceo Sam Bankman-Fried beschuldigd van onder meer fraude en is hij kort geleden gearresteerd. Bankman-Fried zou onder andere klanttegoeden van FTX hebben gebruikt voor enorme leningen aan zijn private hedgefonds Alameda, dat vermogen van de klanten van FTX investeerde in risicovolle producten. 

Lichtpunten en kansen

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Uiteindelijk komt het erop neer dat géén van de negatieve gebeurtenissen dit jaar veroorzaakt zijn door de onderliggende blockchain-technologie zelf. 

Integendeel, het bitcoinnetwerk ging nooit offline en was altijd beschikbaar voor iedereen over de hele wereld die gebruik wilde maken van gedecentraliseerde transacties. Ook het tweede grootste cryptoproject Ethereum is in 2022 succesvol geüpgraded naar een proof-of-stake blockchain. Dit zorgde voor een reductie in het energieverbruik van het netwerk van 99.9%.    

Lees ook: 3 redenen waarom de cryptowinter ook kansen biedt voor beleggers

Voor beleggers biedt de huidige markt ook een aantal kansen, waaronder een betere instapniveau voor bijvoorbeeld periodiek beleggen. Een cryptocrash spoelt ook de extreme uitwassen in de markt weg, en het is nu een goed moment om op zoek te gaan naar projecten met serieuze teams en potentie. Beleggers kunnen zich ook rustig verder verdiepen in blockchain-technologie en tradingvaardigheden zoals technische analyse.

In onzekere tijden verlaten velen de markt en verkopen hun cryptomunten uit frustratie of verveling. Maar juist nu is het tijd voor een langetermijnvisie en voor te bereiden op de volgende bull market, als die gaat komen. 

Veilig en persoonlijk


“De recente gebeurtenissen tonen aan hoe belangrijk toezicht en controle zijn voor het volwassen worden van de cryptosector, iets waar we bij LiteBit al jaren voor pleiten”, zo stelt Arthur van Lier, COO van LiteBit. Crypto als geheel ligt nu onder vuur door de misstanden bij een beperkt aantal partijen. Bij LiteBit laten we in een gereguleerde omgeving zien dat iedereen die in crypto wil beleggen dat op een veilige manier kan doen via een betrouwbaar platform.”

Wil je beginnen met investeren in de bitcoin, Ethereum en 90+ andere crypto? Dat kan bij LiteBit. Bij LiteBit kun je crypto kopen, verkopen, staken en bewaren. Start hier direct met traden.