De cryptomarkt is op z’n zachtst gezegd niet meer wat het vorig jaar was. Na de pieken in november 2021 staan Bitcoin en Ethereum nu op meer dan 60 procent verlies, en de meeste altcoins op meer dan 90 procent. De wereld wordt geteisterd door oorlog en inflatie, centrale banken scherpen hun beleid aan en verhogen de rentes, maar wat de reden ook is geweest voor de crash: winter is here.

Velen verlaten de markt dan ook en verkopen hun cryptomunten uit frustratie of verveling. Maar juist nu is het tijd voor een langetermijnvisie en voor te bereiden op de volgende bull market, als die gaat komen. 

Betere instapprijzen door dollar cost averaging

Koop laag, verkoop hoog. Zo simpel als het lijkt, maar moeilijk in de praktijk. Veel hobbybeleggers of (day)traders draaien op korte termijn vaak verlies en dat komt omdat ze de markt proberen te timen door het perfecte in- en uitstapmoment te kiezen.

Voor de meeste cryptobeleggers is het beter om een dollar cost averaging (DCA) strategie te hanteren. Dit houdt in dat je wekelijks of maandelijks een vast bedrag inlegt. Munten met een grote marktkapitalisatie zoals Bitcoin of Ethereum zijn een populaire keuze.

Soms pak je een hoge prijs en soms een lage prijs, maar over de lange termijn is dit voor de gemiddelde belegger een winstgevende aanpak. Bovendien laat DCA ook emoties buiten de deur, aangezien jij als belegger je niet mee laat sleuren door de pieken en dalen.

Minder ruis in de markt

In een stijgende markt gaat alles omhoog, zo ook de prijs van crypto projecten die het eigenlijk niet verdienen. In zo’n markt hoef je vaak maar een willekeurig project uit te kiezen en is het wachten op jouw beurt om in te cashen.

Maar een cryptocrash spoelt deze extreme uitwassen weg. Vooral memecoins zoals de ontelbare Dogecoin copycats, Elon Musk-coins, en Cumrocket hebben het moeilijk te verduren in omstandigheden waar alle liquiditeit in de markt is verdwenen.

Bear markets are for building luidt het dan ook, en cryptowinter is een goed moment om op zoek te gaan naar projecten met serieuze teams en potentie. Projecten zoals Link en Polygon werden geboren in de krochten van de vorige cryptowinter, en vormen nu cruciaal onderdeel van decentralised finance (ofwel DeFi), het onderdeel van de cryptomarkt die functies van banken en financiële instellingen via smartcontracts automatiseert.

Verdiepen in de technologie & technische analyse

Wanneer je in het midden van een exploderende cryptomarkt instapt kan het voelen alsof je de hele tijd achter de feiten aanloopt en achtervolgd wordt door het gevoel van het constant missen van de volgende 100x (FOMO, dus). 

De rust tijdens cryptowinter biedt veel tijd om je verder te verdiepen in de technologie achter bepaalde cryptomunten en technische analyse van grafieken om jouw tradingvaardigheden aan te scherpen.

Hoe werkt blockchain precies, wat is decentralized finance, hoe kan je beginnen aan yield farming, en waarom verbetert “The Merge” het milieuprofiel van Ethereum? Dit zijn allemaal vragen waar je je nu in kunt verdiepen zodat je de volgende bull market ingaat met een beter begrip van waarom de cryptomarkt zo revolutionair is en hoe je het beste daarop kan inspelen.

En tijd investeren om grafieken in detail te snappen en chartmaster te worden via technische analyse helpt uiteindelijk bij alle strategieën, van daytrading tot aan lange termijn investeren.

Wil je beginnen aan dollar cost averaging, actief handelen of investeren in bijvoorbeeld Bitcoin, Chainlink of Polygon? Dat kan bij LiteBit. Dit Nederlandse crypto platform biedt meer dan 80 cryptocurrencies aan welke je kunt kopen, verkopen of bewaren. Veilig, makkelijk en snel.