Periodiek beleggen is één van de beleggingsstrategieën waarmee je beetje bij beetje kapitaal opbouwt en waarmee je op de langere termijn vermogen kan opbouwen. Net zoals je voorheen met geld sparen misschien ook niet lette op de spaarrentes, zo kun met deze strategie ook in cryptocurrency investeren op vaste momenten. Wat zijn de voordelen van deze strategie en waar moet je op letten?

Wat is periodiek beleggen precies?

In het Engels wordt dit doorgaans dollar cost averaging (DCA) genoemd en houdt in dat je om de zoveel tijd op een vast moment (periodiek dus) een vast bedrag investeert in crypto. Het doel hiervan is om over de lange termijn de volatiliteit van de gekozen munt glad te strijken.

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Een groot voordeel is het überhaupt hebben van een investeringsplan. Veel cryptobeleggers beginnen aan investeren zonder plan en zijn dan overgeleverd aan de grillen van de markt. Het hebben van een plan voordat je begint met investeren geeft overzicht en helderheid, omdat je weet wat je doet, hoe en waarom.

Hierdoor word je als beginnende belegger niet meegesleurd door fear of missing out (FOMO) als de prijzen van cryptomunten als een raket omhoog schieten, of speel je paniekvoetbal wanneer de prijzen kelderen. Door periodiek beleggen houd je deze emoties buiten de deur en hebben ze dus geen impact op jouw investeringen.

Periodiek beleggen is ook een hele simpele manier van investeren en heb je dus niet even veel tijd of kennis nodig over grafieken en markten als bijvoorbeeld een trader. Heb je naast je fulltime baan te weinig tijd om jezelf helemaal te verdiepen in de nuances van de cryptomarkt? Dan kan periodiek beleggen een mooie uitkomst zijn.

En als je dit lang genoeg volhoudt zou periodiek beleggen tot een lagere gemiddelde inkoopprijs moeten leiden dan als je de markt zou proberen te timen en pak je dus je winst. Je kunt DCA ook toepassen bij het verkopen van cryptomunten om deze winst op dezelfde manier te verzilveren.

Waar moet je op letten?

Too good to be true, of niet? Er zijn haken en ogen aan periodiek beleggen waar je op moet letten. Periodiek beleggen in crypto gaat er namelijk van uit dat de prijs van de gekozen cryptomunt over de lange termijn stijgt. Dit omdat blockchain en crypto een nieuwe, groeiende markt is met de potentie om een groot deel van al onze financiële transacties te beslaan.

Maar dit is geen garantie, en geldt zeker niet voor alle cryptomunten. Er zijn genoeg voorbeelden van grote projecten die na een forse stijging tijdens een bull market weer crashen en nooit meer herstellen. Winst is dus nooit gegarandeerd.

Hoe kun je beginnen aan periodiek beleggen?

Allereerst moet je vaststellen in welke cryptomunt je wilt investeren. Munten met een grote marktkapitalisatie zoals Bitcoin of Ethereum zijn een populaire keuze.

Dan moet je voor jezelf beslissen wanneer en hoe vaak je wilt investeren. Dit kan dagelijks, wekelijks, maandelijks, of wanneer het jou goed uitkomt. Velen kiezen maandelijks wanneer hun salaris wordt gestort, zoals met geld opzij zetten op een spaarrekening.

Hoeveel je dan wilt investeren hang af van jouw financiële situatie, maar over het algemeen geldt de regel dat je alleen moet investeren wat je bereid bent te verliezen. Meer investeren kan meer winst betekenen, maar ook meer verlies. Crypto is nog een jonge, volatiele markt en je moet altijd rekening houden met de worst case scenario.

Wanneer je dit allemaal hebt vastgesteld, kun je via LiteBit beginnen met periodiek beleggen. Dit van origine Nederlandse crypto platform dat geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank maakt beleggen in crypto eenvoudig. Je kunt hier meer dan 90 munten kopen, verkopen, staken en bewaren. Veilig, makkelijk en snel.

Start hier direct met traden.