Hoe weet je nu wanneer je crypto moet kopen of juist verkopen? Technische analyse is daarvoor een geweldig hulpmiddel. Één van de belangrijkste bouwblokken van technische analyse is steun en weerstand. In dit artikel gaan we in op de werking van steun en weerstand en hoe dit toepasbaar kan zijn op bitcoin.

De afgelopen weken zijn bijzonder volatiel in de cryptomarkten. Grote exchanges gaan kopje onder, en de (voormalig) rijkste man in crypto, Sam Bankman-Fried, is recent 94 procent van zijn kapitaal in één dag verloren

Grafieken en technische analyse bieden enige houvast in deze onzekere tijden. Cijfers liegen er namelijk niet om. En ook al is het voor meeste hobbybeleggers wellicht beter om aan periodiek beleggen te doen, kan het zeker geen kwaad de basisprincipes van technische analyse zoals steun en weerstand goed te begrijpen.

Zoals Warren Buffet zegt: be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful. Cryptowinter biedt kansen voor de belegger die zich inleest in technische analyse en goed voorbereid de markt betreedt.

Wat is steun en weerstand?

Simpel gezegd, weerstand is waar marktdeelnemers stoppen met een crypto kopen omdat het te duur is, terwijl steun is waar de markt een crypto koopt omdat het een goede deal is. In economische termen zijn steun en weerstand dus respectievelijk vraag- en aanbodzones. Deze niveau’s zijn ook vaak psychologisch van aard.

Het doorbreken van steun- of weerstandslijnen kan de prijs van een cryptocurrency drastisch doen veranderen. Wanneer de prijs van een cryptocurrency boven een weerstandslijn stijgt, zal dit beleggers aanmoedigen om deze te kopen. Met andere woorden, het heeft een psychologische barrière doorbroken die individuen ervan weerhield de munt te kopen, en er is nu genoeg enthousiasme in de markt wat dan leidt tot een prijsstijging. 

Dit mechanisme geldt precies andersom voor wanneer een crypto onder een steunlijn daalt. De prijs is dan zo sterk gedaald dat de markt het vertrouwen in de munt heeft verloren.

Cryptobeleggers gebruiken oa. TradingView voor technische analyse

Het meest bekende steun- en weerstandsniveau voor bitcoin is $20,000. Dit was namelijk de top van de markt in 2017, waarna alles kelderde en cryptowinter begon. Maar toen bitcoin dit niveau eind 2020 doorbrak bevestigde dat voor veel cryptobeleggers dat de bullmarket echt weer terug was en het weer tijd was om te kopen. 

Afgelopen week is bitcoin weer onder de $20,000 gezakt, wat voor veel technische experts een bevestiging is dat we echt in een bearmarket zitten en geeft dus een indicatie om te verkopen.

Handelen met steun en weerstand

Technische analyse ziet de cryptomarkt als een getallenspel en probeert toekomstige prijsschommeling op basis van eerdere gegevens te voorspellen. Steun- en weerstandsniveaus helpen jou dit getallenspel te doorgronden door trends in prijsgrafieken te herkennen. Het consequent kunnen identificeren van deze zones kan handelsmogelijkheden creëren.

Zodra de prijs een steun of weerstandslijn nadert, kunnen er twee dingen gebeuren. Het stuitert weg de tegenovergestelde kant op, of breekt door en zet de trend voort naar de volgende steun- of weerstandsregio. 

Het beste is om dan altijd te kopen of verkopen in de buurt van deze regio’s, en niet ergens tussenin. Deze gebieden geven jou de sterkste indicaties van wat de prijs zou kunnen doen. Je zou dan bijvoorbeeld bitcoin kopen na het doorbreken van een weerstandsniveau, of verkopen na het doorbreken van een steunniveau. Dit is uiteraard sterk vereenvoudigd en moet je meer zien als een manier van denken en uitgangspunt, dan een uitvoerbare strategie.

Waar moet je op letten?

Dit klinkt allemaal vrij makkelijk, maar is erg moeilijk in de praktijk. Steun en weerstand zijn niet altijd zo exact als lijnen op een mooi rond getal en er speelt veel meer in de markt dan alleen psychologische niveau’s. Steun en weerstand kunnen beter worden gezien als regio’s of zones, dus neem strak getekende lijnen altijd met een korreltje zout.

Dit komt mede ook omdat iedereen hetzelfde spelletje speelt. Doorgewinterde marktdeelnemers weten dat $20,000 een belangrijk niveau is voor bitcoin, dus zullen handelaren aan beide kanten elkaar voor proberen te zijn om maximale winst te behalen. De gebieden rondom steun- en weerstandsniveau zijn daarom vaak erg volatiel, dus handel nooit met meer dan je bereid bent verliezen.

Gebieden rondom steun- en weerstandsniveau’s zijn erg volatiel en bieden dus kansen

Ook moet je niet al jouw kapitaal in één keer investeren, uit de markt halen of überhaupt meteen iets doen, alleen omdat de markt een bepaalde steun- of weerstandsniveau heeft doorbroken. Uiteindelijk zijn de bovenstaande tips slechts het startpunt voor jouw verdieping in technische analyse. We raden aan meer in te lezen in steun- en weerstandsniveau’s en te oefenen met paper trading, ofwel eerst met nepgeld te beginnen voordat je jouw kapitaal inzet.

LiteBit

Ben je klaar om steun- en weerstandsniveau’s te gebruiken tijdens het beleggen in crypto? Ga dan naar LiteBit Dit van origine Nederlandse crypto platform dat geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank maakt beleggen in crypto eenvoudig. Je kunt hier meer dan 90 munten kopen, verkopen, staken en bewaren. Veilig, makkelijk en snel.