• Op het Chinese webwinkelplatform TaoBao is een keramieken Boeddha in de vorm van de voormalige Amerikaanse president Trump te koop.
  • In de beschrijving van de advertentie staat de slogan: ‘Make Your Company Great Again.’
  • “Hij ziet er hier best vredig uit”, zegt een koper die zelf geen fan van Trump is.

Mocht je ooit een keramieken beeld van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump willen: dan kan je nu je slag slaan op het Chinese winkelplatform Taobao.

Een Trump-als-Boeddha beeld is sinds kort verkrijgbaar en wordt geleverd door een meubelmaker uit Xiamen in de provincie Fujiian. Met een passende slogan: ‘Make your company great again!’

Wie het beeld als ondernemer of particulier aanschaft, kan tegen een keramieken Trump aankijken met een vredige uitdrukking op zijn gezicht en handen die in zijn schoot rusten. De pose toont veel gelijkenis met de traditionele Boeddhabeelden die vaak in Chinese tempels worden aangetroffen.

In de advertentie wordt het beeld beschreven als een “beeltenis van Trump, die het boeddhisme beter kent dan wie dan ook.”

Het beeld is uiteraard niet het enige Trump-gerelateerde product dat je op Taobao kunt vinden. Een van de topverkopers op het platform biedt bijvoorbeeld een Trump-toiletborstel aan, die in een verpakking van drie stuks wordt verkocht voor 2 dollar.

Trump uitgebeeld als Boeddha

De Chinese krant Global Times heeft inmiddels met de verkoper van de Trump-Boeddha gesproken. Hij kwam op het idee toen hij aan de slogan 'Make America Great Again' van de Amerikaanse ex-president dacht. Ook viel hem op dat Trump vaak claimt dingen beter te weten dan wie dan ook.

Volgens de verkoper kopen de meeste mensen het beeld gewoon voor de lol; hij voegde daaraan toe dat de huidige oplage slechts 100 stuks telt. Een limited edition dus.

De Trump-Boeddha komt in twee maten: er is een 'kleine' versie van ruim 1,5 meter hoog voor omgerekend ongeveer 129 euro en een grotere versie van ruim 4,5 meter hoog die omgerekend 516 euro kost.

Koper Li Guoqiang, een man van eind dertig die in Beijing woont en eigenaar is van een bouwbedrijf, wacht momenteel op een exemplaar in de kleinere maat. Het wordt vanuit Xiamen naar hem verzonden.

"Het leek me wel grappig om het op kantoor te hebben staan. Ik kan niet zeggen dat ik een Trump-fan ben, maar hier ziet hij er best vredig uit, toch?", zei Li tegen Insider. In de gang van de badkamer op de tweede verdieping van zijn kantoor heeft hij een plekje vrijgemaakt voor de Trump-Boeddha.

"Wie weet, misschien maakt hij mijn bedrijf echt weer groot", grapte de ondernemer.

Global Times sprak ook met een koper in Shanghai die liever anoniem wilde blijven. Hij werd verleid door het Boeddha-beeld van Trump toen hij het op WeChat Moment zag verschijnen, een Chinese versie van Instagram Stories.

"Trump kan worden beschouwd als een vertegenwoordiger van een tijdperk met extreem egoïsme. Dat tijdperk is voorbij, maar dit beeld zal mij eraan herinneren: Wees niet té Trump", aldus de anonieme koper.

Lees meer over retail in China: