• Het Italiaanse dorpje San Giovanni in de regio Molise biedt 40 vakantieweken met gratis overnachtingen aan.
  • Het project is bedoeld om het ingedutte, maar prachtig gelegen dorp weer wat nieuw leven in te blazen.
  • Er zijn sinds actie op 20 juni werd aangekondigd al honderden aanvragen binnengekomen uit onder meer Frankrijk, Ierland, Polen, Oekraïne en andere delen van Italië.

Een ingedut Italiaans dorpje biedt toeristen deze zomer een week gratis verblijf aan.

In San Giovanni in Molise staan veel huizen leeg en het dorp hoopt door gratis overnachtingen aan te bieden bezoekers te kunnen trekken na de maandenlange coronalockdown.

Het project heet “Regalati il Molise” en betekent “Geef jezelf Molise cadeau”. Volgens de Italiaanse nieuwssite Primo Numero worden er tussen juli en september in totaal 40 gratis vakantieweken weggeven in traditionele huizen

San Giovanni Molise 1

San Giovanni in Molise. Bron: Google Maps

De bedoeling is om het rustige dorpje weer enig leven in te blazen. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan met zijn traditionele pleinen en oude gebouwen in een prachtige omgeving.

Door gratis verblijf aan te bieden hoopt San Giovani mensen te trekken die geld uitgeven aan cultuur, eten en drinken in de regio.

Hoewel het dorpje nauwelijks bekendheid geniet onder toeristen werd de regio Molise door The New York Times verrassend geschaard onder 52 places to go in 2020.

In 2019 trok de krimpregio ook al de aandacht door mensen drie jaar lang 700 euro per maand te bieden om er te komen woonden, schreef Insider eerder.

San Giovanni ligt op twee uur rijden van zowel Rome als Napels en bevindt zich niet ver van de Adriatische kust en de Apennijnen. Maar de bevolking krimpt, omdat er nauwelijks werk is en jonge mensen daarom massaal wegtrekken.

San Giovanni Molise 4

Het dorp ligt in een prachtige omgeving. Bron: Google Maps

“Door tientallen jaren van emigratie uit Molise zijn er huizen in het centrum van de dorpjes die al jaren leegstaan”, zegt de plaatselijke journalist en activist Enzo Luogo, die het vakantieplan heeft bedacht, tegen The Telegraph.

Het project werd op 20 juni aangekondigd en is volgens de autoriteiten nu al een enorm succes. Er zijn al honderden aanvragen binnengekomen uit onder meer Frankrijk, Ierland, Polen, Oekraïne en andere delen van Italië.

San Giovanni Molise 2

San Giovanni. Foto: Google Maps

Als het project in San Giovanni slaagt, wordt het uitgebreid naar andere dorpjes in Molise. “Molise is een speciaal geschenk”, leggen projectleider Stefano Trotta en burgmeester Domenico Credico uit.

Lees hier meer over vakantie in coronatijd: