Wil je deze zomer toch naar het buitenland, maar zie je vliegen niet zo zitten, dan ben je al snel aangewezen op de auto.

Met een dag rijden kun je een hoop leuke bestemmingen bereiken in Europa.

Business Insider selecteerde 8 populaire vakantiegebieden om even bij te komen van de coronacrisis.

Nu in heel Europa de grenzen weer voorzichtig opengaan, is het opeens een optie om deze zomer toch nog weg te gaan. Want het is natuurlijk heel leuk om op vakantie te gaan in eigen land, maar in het buitenland krijg je misschien toch meer een vakantiegevoel.

Hoewel luchtvaartmaatschappijen ook steeds meer bestemmingen toevoegen aan hun lijstjes, kunnen we ons voorstellen dat je geen zin hebt om urenlang in een kleine ruimte te zitten met mensen die je niet kent.

Lees ook: 15 manieren waarop vliegen anders wordt door de coronacrisis

Daarom hebben we een de leukste vakantiebestemmingen op een rij gezet waar je binnen een dag naartoe kunt rijden met de auto, zodat jij wat inspiratie op kunt doen.

Hieronder vind je ze, op volgorde van de afstand vanaf Utrecht:


Ardennen, België - 270 kilometer

Bron: Alex Vasey / Unsplash
Bron: Alex Vasey / Unsplash

Op slechts een paar uur rijden van Nederland kun je al prachtige bergen verkennen. Heel hoog zijn die bergen trouwens niet, de hoogste top van de Ardennen komt tot 694 meter, maar daarmee is het gebied juist geschikt voor mooie fietstochten en lange wandelingen.

Als je dat snel saai vindt zijn er ook genoeg sportieve activiteiten in de omgeving: je kunt er kano's huren, mountainbiken, klimmen, abseilen en tokkelen.


Eifel, Duitsland - 240 kilometer

foto: Pixabay/CC0
foto: Pixabay/CC0

Geologisch gezien is de Eifel hetzelfde gebied als de Ardennen. De gebieden ontstonden dankzij vulkanische activiteiten, waar ze hun glooiende heuvels vandaan hebben.

De Eifel is het oostelijke deel en is bij Nederlanders iets minder populair dan de Ardennen. Misschien onterecht, want ook hier kun je goed van de natuur (en Duits bier) genieten. Voor wie van alcohol houdt is dit gebied sowieso een aanrader: in het noorden stroomt de Moezel, waar je veel wijngaarden vindt.


Luxemburg - 330 kilometer

Foto: Gukhwa Jang
Foto: Gukhwa Jang

Ook het land Luxemburg valt voor een deel in hetzelfde geologische gebied als de Eifel en de Ardennen, waardoor je er - je raadt het al - veel heuvels, bos en riviertjes vindt.

Het grote voordeel van Luxemburg: ben je even helemaal klaar met wandelen? Dan kun je prima ontspannen in Luxemburg Stad, met veel leuke horeca en een rijke geschiedenis.


Normandië, Frankrijk - 650 kilometer

Foto: Norbu Gyachung / Unsplash
Foto: Norbu Gyachung / Unsplash

Houd je meer van de zee dan van bos? Dan is Normandië een prima vakantiebestemming. Je kunt er de prachtige witte krijtrotsen langs het Kanaal bewonderen, over goudkleurige stranden wandelen en bij Omaha Beach de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog induiken.

Als je klaar bent met de zee, zijn er ook genoeg kleurrijke en schilderachtige dorpjes. Op de terrassen in al die dorpjes kun je waarschijnlijk niet om de cider heen, want die wordt in de regio gemaakt.


Loiredal, Frankrijk - 700 kilometer

Foto: Vadim Sherbakov / Unsplash
Foto: Vadim Sherbakov / Unsplash

In het binnenland van Frankrijk vind je de Loirestreek, waar het stikt van de kastelen, mooie steden en prachtige natuur. De langste rivier van Frankrijk stroomt door het gebied en het dal is zo mooi, dat het populair was onder schilders en kunstenaars.

In het dal zijn ook een hoop wijngaarden te vinden, waardoor je aan het einde van een dag wandelen of winkelen prima kunt ontspannen.


Beieren, Duitsland - 900 kilometer

Foto: Tobias Markmeyer / Unsplash
Foto: Tobias Markmeyer / Unsplash

Met 900 kilometer is Beieren prima in een dag te rijden, en fietsers en wandelaars kunnen er hun hart ophalen. In deze zuidoostelijke deelstaat vind je de Beierse Alpen, heldere meren en München, de stad van het Oktoberfest.

Ook voor cultuur kun je prima in Beieren terecht. Het gebied wordt met alle kastelen, kloosters en middeleeuwse stadjes namelijk ook wel het culturele hart van Europa genoemd.


Bretagne, Frankrijk - 900 kilometer

Foto: Alexis Subias / Unsplash
Foto: Alexis Subias / Unsplash

Rijd je dezelfde afstand een andere kant op, dan kom je in Bretagne terecht. Dit Franse schiereiland staat bekend om z'n ruige kustlijn. Er zijn grote verschillen tussen eb en vloed, waardoor je prachtige wandelingen over het wad en mooie boottochten langs de rotsen kunt maken.

Klaar met verkennen? Dan zijn er genoeg Bretonse havenstadjes waar je terechtkunt om even uit te rusten.


Noord-Italië - 1.000 kilometer

Foto: Iuliia Boiun
Foto: Iuliia Boiun

Met 1.000 kilometer is Noord-Italië best een eind, maar als het verkeer meezit is het goed in één dag te doen. En als je eenmaal over de Alpen bent gereden, ben je blij dat je dat hebt gedaan, want je komt in een prachtig gebied terecht.

Het Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore zijn populaire plekken om te verblijven in deze regio. Er zijn een hoop prachtige dorpjes langs de meren, met indrukwekkende uitzichten op de Alpen. En als je een keer wil winkelen, zit je met een uurtje rijden in het centrum van Milaan.


Lees meer over reizen: