Droom je ervan naar een marktje te lopen om verse mozzarella en tomaten te kopen voor de lunch?

En onderweg even te stoppen voor een espresso met de vecchi signori die genieten van de Mediterraanse zon?

Om daarna met je vintage-fiets een rondje te maken over de kasseien van de dorpsstraat? Dat is allemaal mogelijk als je voor één euro een huis koopt in het pittoreske dorpje Sambuca op Sicilië, de soundtrack van “The Godfather” mag je er zelf bij verzinnen.

In Sambuca kosten de huizen slechts een euro, om zo mensen te verleiden zich er te vestigen en de economie een flinke oppepper te geven.

A view of the village of Sambuca di Sicilia, Italy. Sambuca di Sicilia is a municipality in the Province of Agrigento in the Italian region Sicily

Foto: Shutterstock.com

Sambuca is niet de eerste Italiaanse gemeente die probeert op deze manier het vertrek van zijn inwoners naar de grote steden te compenseren. In januari vorig jaar kondigde ook het dorpje Ollolai op Sardinië aan 200 huizen voor één euro te verkopen om nieuwe inwoners te trekken. De afgelopen 50 jaar was het inwonertal van het dorpje gedaald van 2.250 naar slechts 1.300.

Maar Sambuca gaat het naar eigen zeggen anders aanpakken.

"In tegenstelling tot andere dorpen die het vooral deden als promotiestunt, hebben wij als gemeente alle huizen die voor €1 te koop staan in eigendom", zegt burgemeester Giuseppe Cacioppo tegen CNN.

"We zijn geen makelaars die alleen maar bemiddelen tussen kopers en verkopers. Als je een huis wil, ben je vrijwel direct de nieuwe eigenaar."

Maar er zit wel een addertje onder het gras.

A view of the village of Sambuca di Sicilia, Italy. Sambuca di Sicilia is a municipality in the Province of Agrigento in the Italian region Sicily

Foto: Shutterstock.com

De huizen moeten allemaal dringend gerenoveerd worden en je moet beloven daar in de eerste drie jaar na je aankoop minstens €15.000 aan te besteden. De grootte van de woningen varieert van 40 tot 150 vierkante meter.

Je moet ook een borgsom van €5.000 betalen die je weer terugkrijgt als de renovatie is voltooid.

Volgens Cacioppo is dat een zacht prijsje om een huis in bezit te krijgen in zo'n prachtig dorpje. "Dit vruchtbare stukje land wordt beschouwd als een paradijs op aarde", zei hij tegen CNN. "We liggen in een natuurgebied en hebben een lange geschiedenis. We worden omringd door prachtige stranden, bossen en bergen. Het is rustig en vredig, een ideale plek om te verblijven."

Sambuca heeft inderdaad een rijke historie. Het werd gesticht door de oude Grieken en werd in 830 na Christus veroverd door de Saracenen. Die erfenis is nog steeds terug te zien in het quartiere Saraceno (de Arabische wijk) met Kasbah-achtige steegjes en zelfs ondergrondse passages.

A view of the village of Sambuca di Sicilia, Italy. Sambuca di Sicilia is a municipality in the Province of Agrigento in the Italian region Sicily

Foto: Shutterstock.com

Andere hoogtepunten van Sambuca zijn het uitzicht op de Etna, de wandelroutes in de directe omgeving, historische monumenten en het geweldige eten en goede wijn.

Er is al genoeg interesse van kopers. "Er komen veel buitenlanders deze kant op die allemaal diep onder de indruk zijn van de schoonheid", zegt Cacioppo tegen CNN.

"Er zijn al 10 huizen verkocht. Er staan nog tientallen anderen te koop die grondig aan verbouwing toe zijn. We hebben al informatieaanvragen gehad van mensen uit onder meer Zwitserland, Frankrijk en Spanje."

Als jij dit ook wel ziet zitten moet je er waarschijnlijk snel bij zijn. Je kan meer informatie krijgen via het emailadres [email protected]