Een klein gehucht in het Italiaans-sprekende gedeelte van Zwitserland biedt huizen aan voor minder dan een euro om weer leven in de vrijwel verlaten gemeenschap te blazen. Het pittoreske dorpje Monti Scìaga zet negen huizen in de verkoop voor één Zwitserse franc (€0,90).

Volgens de Zwitserse nieuwszender SWI is Monti Scìaga een van de meest afgelegen dorpjes in de regio. Maar er is wel gewoon stromend water en het ligt maar net iets meer dan 100 kilometer ten noorden van Milaan. Bovendien ligt het vlakbij het prachtige Lago Maggiore.

Ook Lago Como, waar George Clooney een luxe villa heeft, ligt maar iets meer dan 60 kilometer verderop.

Maar er zit natuurlijk wel een flinke adder onder gras: de huizen zijn eigenlijk weinig meer dan ruïnes en moeten door de kopers binnen afzienbare tijd helemaal worden gerenoveerd.

Mount Sciaga

Foto: Een aantal ernstig verwaarloosde huizen in Monti Scìaga. Bron: Tiziano Ponti / YouTube

Er is al interesse voor de huizen, maar de lokale gemeenteraad moet deze herfst nog wel instemmen met het 1 euro-plan.

"Het is een bergdorpje dat sinds de jaren '70 vrijwel helemaal verlaten is, maar nog wel zijn originele structuur met traditionele architectonische elementen heeft behouden", staat in het plan.

"Veel van de huizen zijn ruïnes, maar desondanks is het nog altijd een zeer charmant dorp dat de moeite waard is om te worden beschermd."

Vergelijkbare plannen in Italië

Monti Scìaga volgt het voorbeeld van een aantal dorpen in Italië die vergelijkbare plannen hebben ontwikkeld.

In Sambuca op Sicilië zijn onlangs per veiling een aantal verlaten verhuizen verkocht. De beginprijs van de veiling bedroeg 1 euro, maar volgens The Guardian zijn er uiteindelijk 16 huizen verkocht voor tussen de 5.000 euro en 10.000 euro.

In januari 2018 kondigde het stadje Ollolai op Sardinië aan 200 huizen te verkopen voor 1 euro om nieuwe bewoners aan te trekken.

Locana in het noorden van Italië ging nog een flinke stap verder en bood mensen zelfs 9.000 euro aan om er naartoe te verhuizen, op voorwaarde dat ze een kind en een baan hadden.

En ook Zungoli in Campania en Mussomeli op Sicilië bieden huizen voor slechts 1 euro aan als de nieuwe bewoners ze weer helemaal opknappen.

LEES OOK: Neem een kijkje in de geheime miljoenenvilla van Mark Zuckerberg aan Lake Tahoe