Het duurt nog meer dan een half jaar voordat Apple de iPhone 15 aan de wereld introduceert, maar er zijn al de nodige interessante details bekend over de aankomende smartphone. Dit komt mede door gelekte ontwerptekeningen, die de techwebsite 9to5Mac wist te bemachtigen.

De belangrijkste verandering is de overstap van de eeuwenoude Lightning-aansluiting naar USB-C. Iets waar gebruikers al jaren om zeuren en dat de Europese Unie nu gaat verplichten.

Toch komt deze overstap een jaar eerder dan men had verwacht, want de EU eist dat pas vanaf eind 2024 alle smartphones met een USB-C-poort uitgerust worden.

De snelle overstap naar USB-C lijkt dan ook onlogisch. Apple verdient nu namelijk geld aan de verkoop van alle accessoires met een Lightning-poort. Fabrikanten van deze producten moeten een licentie afnemen van Apple om gebruik te kunnen maken van de verbinding. Dit zorgt voor de nodige extra inkomsten, die een jaar eerder zouden wegvallen bij een overstap naar USB-C in 2023.

Volgens de tekeningen zal het scherm van de iPhone 15 en 15 Pro ietsje groeien naar 6,2 inch. Op dit moment is dat 6,1 inch voor zowel de iPhone 14 als de 14 Pro.

Nog een verandering op het scherm is dat het zogenoemde 'Dynamic Island' standaard wordt voor alle iPhones. Ook de basisvarianten krijgen de pilvormige uitsnede op het scherm van waaruit allerlei meldingen en interacties verschijnen. Daarmee neemt Apple voorgoed afscheid van de 'notch', de uitsnede aan de bovenkant van het scherm.

Op het gebied van camera's lijkt er weinig te veranderen. De iPhone 15 heeft nog steeds twee sensoren op de achterkant, en de iPhone 15 Pro heeft er 3 plus een LiDAR-sensor. Die ontbreekt wederom op het basismodel. Er moet immers een reden zijn om wat meer uit te geven voor het Pro-model, toch?

Lees ook: LiDAR op je telefoon: het klinkt nutteloos, maar dit kan je ermee

En ook qua knoppen lijkt er weinig te veranderen voor de iPhone 15. Die heeft vooralsnog gewoon fysiek knoppen, die ook prima te gebruiken zijn door de stof van broekzakken, handschoenen of tassen heen. De iPhone 15 Pro zou naar verluidt aanraakgevoelige knoppen krijgen. Hierdoor kan de behuizing van de telefoons uit een stuk titanium gemaakt worden. Dat laatste is overigens een nog onbevestigd gerucht.

Over die nieuwe behuizing gesproken, die wordt dit jaar natuurlijk weer in zijn eigen speciale kleur uitgebracht. De iPhone 15 Pro zou in een dieprode kleur verschijnen (kleurcode: #410D0D). De normale iPhones zouden in lichtblauw en roze verschijnen.

Voor al deze geruchten geldt wel dat ze erg vroeg gelekt zijn. Stel dat ze correct zijn, dan heeft Apple nog steeds voldoende tijd om aanpassingen te maken. De productie van de nieuwe iPhones is namelijk nog niet begonnen. Dit gebeurt doorgaans een paar maanden van tevoren.

LEES OOK: Apple werkt naar verluidt aan een manier om apps op je iPhone te downloaden buiten de App Store om – zo kan dat uitpakken