• Topman Tim Cook van Apple zei afgelopen week in een toelichting op de financiële resultaten mensen graag betalen voor een betere iPhone.
  • Sinds de introductie van de iPhone 4 in Nederland in 2010, werd het duurste iPhone-model 200 procent duurder.
  • Apple had in het slotkwartaal van 2022 last van lagere verkopen van de iPhone.
  • Lees ook: Jaarbeloning Apple-topman Tim Cook 40% omlaag: hij krijgt nog ‘maar’ $49 miljoen

De prijs van de duurste iPhone is in Nederland sinds 2010 bijna verdrievoudigd, van 699 euro voor een iPhone 4 met 32 GB in 2010, tot een iPhone 14 Pro Max met 1 TB voor 2.126 euro. Dat komt neer op een stijging van ruim 200 procent.

Topman Tim Cook lijkt zich echter helemaal niet druk te maken over de stijgende prijzen.

Tijdens de toelichtng op de financiële resultaten over het laatste kwartaal van 2022, die vorige week plaatsvond, zei Cook dat hij gelooft dat mensen graag meer betalen, omdat de telefoon “een integraal onderdeel van hun leven is.”

“Ik denk dat mensen tot het uiterste willen gaan om het beste te kopen wat ze kunnen betalen”, antwoordde Cook op de vraag of de stijgende gemiddelde prijzen van de afgelopen jaren wel houdbaar zijn.

Daling verkoop iPhone

De topman beantwoordde vooral vragen over de cijfers van het afgelopen kwartaal, die niet aan de verwachtingen voldeden. Het was de eerste keer sinds 2019 dat de verkoopaantallen daalden ten opzichte van het jaar ervoor. Apple noteerde 5 procent krimp naar een omzet van 117,1 miljard dollar.

Sinds de techgigant de iPhone in 2007 introduceerde, en in 2009 uitbreidde met het toenmalige topmodel de iPhone 3G, is Apple uitgegroeid tot het waardevolste bedrijf op aarde.

In 2018 werd Apple het eerste Amerikaanse bedrijf dat meer dan 1.000 miljard dollar waard was. Op dit moment is Apple zo'n 2.450 miljard waard. Vorig jaar piekte de marktwaarde even rond de 3.000 miljard.

En net als de marktwaarde van zijn maker, stijgt de prijs van de iPhone ook.

De iPhone 4 was de eerste iPhone die in Nederland los te koop was. Hij was in twee uitvoeringen te krijgen: de 16 GB voor 599 euro en de 32 GB voor 699 euro. Maar dat is nu al bijna zo'n 13 jaar geleden.

Nu hebben we niet alleen veel meer keuze uit modellen, ook liggen de prijzen aanzienlijk hoger. Het absolute topmodel is de iPhone 14 Pro Max met 1 TB opslag. De kost 2.126 euro bij Apple. Bijna drie keer duurder dan het topmodel van 2010.

Ondanks de hoge prijzen die Apple vraagt, is het bedrijf nog steeds marktleider in de VS. In Nederland komt de iPhone niet voor Androidtelefoons, met slechts 40 procent marktaandeel. De hoge prijzen zijn al vaker doelwit geweest van kritiek.

Als antwoord daarop heeft Apple enkele "goedkopere" modellen op de markt gebracht. Dat begon in 2013 met de iPhone 5C, die 100 euro goedkoper was dan de iPhone 5S. Later kwamen daar de 'Mini'- en 'SE'-toestellen voor in de plaats. Al is de Mini nu alweer geschrapt in ruil voor een groter en duurder model.

LEES OOK: Apple werkt naar verluidt aan een manier om apps op je iPhone te downloaden buiten de App Store om – zo kan dat uitpakken