ANALYSE – Apple werkt volgens analist Mark Gurman van databureau Bloomberg aan een manier om besturingssysteem iOS open te stellen voor app stores en apps van andere aanbieders. Daarmee zouden apps ook buiten de eigen App Store om op een iPhone of iPad gezet kunnen worden. Volgens bronnen die Gurman sprak, zou dit in de volgende versie van het besturingssysteem, iOS 17 al mogelijk worden.

Het zou dus mogelijk moeten worden om apps uit app stores van andere aanbieders te kunnen downloaden. Maar belangrijker nog, zou het mogelijk moeten worden om alle app stores te omzeilen en apps te kunnen side-loaden. Dat wil zeggen dat je apps vanaf willekeurige plekken op het internet kunt downloaden en installeren.

Met het openstellen van de iPhone en iPad vanaf iOS en iPadOs 17, die waarschijnlijk ergens in oktober 2023 verschijnt, voldoet Apple uiteindelijk aan de Europese eisen die volgens de Digital Markets Act (DMA) in 2024 in werking gaan. Het is dus niet een heel verrassende ontwikkeling.

Apple wil controle houden over apps op de iPhone

Toch is het verstrekken van toegang voor apps buiten de App Store om iets dat Apple al jaren in het openbaar aanvecht. Door gebruik te maken van de Apple App Store zou het bedrijf niet alleen de privacy, maar ook de veiligheid van de gebruikers kunnen waarborgen. Het bedrijf controleert immers alle apps die in de digitale winkel verschijnen op malware en andere frauduleuze zaken. Al zijn daar in het verleden ook missers in geweest.

De macht van Apple is echter niet groot genoeg om de eisen van de EU te negeren en dus moet de techgigant iets doen, als Apple niet al zijn Europese klanten wil verliezen. Maar Apple zou Apple niet zijn als het niet zijn eigen slinkse beperkingen zou doorvoeren bij het voldoen aan de Europese regels.

Gurman stelt dan ook dat Apple bezig zou zijn aan “het controleren op sommige vereisten voor apps buiten de eigen App Store”. Ook zou het bedrijf denken aan een bepaalde bijdrage voor ontwikkelaars die hun apps op iPhones willen aanbieden, ook als ze daarbij de App Store niet gebruiken.

Hoe dat in zijn werk gaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar Apple heeft al jaren een soortgelijke werkwijze voor de computers in werking die een hint geeft.

Op een Mac kun je apps vanuit de App Store halen, maar mag je ook gewoon van het internet downloaden. Apple staat het in dat geval alleen niet altijd toe om de gedownloade software te draaien op de computer van het merk.

Elke Mac heeft namelijk een beveiligingsinstelling die dit beperkt. Hierin kan gekozen worden voor drie opties: alleen apps uit de App Store toestaan, alleen apps uit de App Store en die van vertrouwde partners toestaan, en alles toestaan.

Je kunt je wel indenken hoe Apple hier geld aan verdient. Als je geen vertrouwde (betalende) softwareprogrammeur bent, is de kans immers enorm klein dat je software geïnstalleerd en gebruikt wordt.

Het lijkt er dan ook op dat de iPhone en iPad vanaf 2023 een soortgelijk systeem zullen krijgen. En dat zal, net als op de Mac, redelijk verborgen zijn in de instellingen.

LEES OOK: Apple past prijsstructuur aan in de App Store na aanzwellen kritiek op ‘Apple-belasting’