Topbelegger Warren Buffett heeft de aandelen van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway sinds 1965 met meer dan 4 miljoen procent in waarde zien stijgen. Een van de vroege beleggers in Berkshire is dit jaar op de Forbes-lijst met de 400 rijkste Amerikanen toegetreden.

Investeerder Stewart Horejsi en zijn familie hebben naar schatting een vermogen van 3 miljard dollar, waarmee ze op de 379e plaats staan van de nieuwste Forbes 400-lijst die deze week is gepubliceerd.

Buffett zelf is dit jaar op de vierde plaats van de Forbes-lijst terechtgekomen met een vermogen van 121 miljard dollar, hoewel hij meer dan de helft van zijn aandelen Berkshire aan goede doelen heeft geschonken. Zowel hij als Horejsi hebben hun fortuin dit jaar zien groeien, omdat de aandelen Berkshire de afgelopen weken naar recordhoogtes zijn gestegen.

Horejsi kocht zijn eerste 300 aandelen Berkshire in 1980 tegen prijzen variërend tussen de 265 tot 330 dollar, vertelde hij in een interview met persbureau Bloomberg. In de loop van de tijd bouwde hij zijn belang geleidelijk uit tot 4.300 aandelen.

De Klasse A-aandelen van Berkshire zijn nu 522.000 dollar per stuk waard, waardoor de aandelen van Horejsi gewaardeerd worden op 2,2 miljard dollar. Het totale familievermogen van Horesji is volgens Forbes nog groter en bedraagt meer dan 3 miljard dollar.

Horejsi heeft meer dan dertig van de beroemde aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire bijgewoond, waaronder enkele van de eerste vergaderingen, waar slechts een handjevol aandeelhouders op klapstoeltjes in een cafetaria bijeenkwamen, vertelde hij aan Bloomberg. 

Inmiddels is het aantal aandeelhouders zo groot, dat de vergaderingen gehouden worden in een sportarena in Buffetts woonplaats Omaha.

Buffett heeft Berkshire extreem in waarde laten stijgen door overnames te doen, succesvol te beleggen en goede zakendeals te sluiten.

Berkshire Hathaway is zo’n 750 miljard dollar waard. Het investeringsvehikel heeft belangen in tal van bedrijven, waaronder de Amerikaanse verzekeraar Geico, Apple en Coca-Cola.

Horejsi raadt beginnende beleggers aan om in bedrijven van hoge kwaliteit te investeren en aandelen op lange termijn vast te houden.

LEES OOK: Wat maakt topbeleggers anders? 10 ingrediënten voor succes, volgens de mede-oprichter van investeringsfirma Carlyle