• Volgens topbelegger Warren Buffett is er een manier om te voorkomen dat je grote fouten maakt in het leven.
  • Buffett deelde afgelopen weekend levensadviezen en beleggingstips tijdens de aandeelhoudersbijeenkomst van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway.
  • Hij raadt mensen aan een moreel kompas voor zichzelf op te stellen door hun eigen necrologie te schrijven.
  • Lees ook: Dit waren de 10 best presterende aandelen van topbelegger Warren Buffett in 2022

De 92-jarige topbelegger Warren Buffett denkt dat het schrijven van je eigen necrologie een goed middel kan zijn om grote fouten in het leven te vermijden. Ten minste, als je vervolgens probeert naar je eigen ideaalbeeld te leven.

Buffett sprak beleggers afgelopen weekend toe op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse beursgoeroe. Samen met zijn kompaan Charles Munger beantwoordde Buffett vragen over succes in het leven en rijk worden.

Tijdens de bijeenkomst vroeg een 15-jarige jongen aan Buffett en Munger om advies over het vermijden van fouten. “Je moet je eigen necrologie schrijven en uitzoeken hoe je daarnaar kunt leven”, antwoordde de voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway.

“Het is niet zo ingewikkeld,” vertelde Buffett, die verklapte dat hij veel levenswijsheden had opgedaan bij geschriften van Benjamin Franklin, één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Voorzichtige beleggers moeten ervoor zorgen dat ze "nooit wakker liggen van hun beleggingen", zei Buffett.

Volgens de miljardairsindex van persbureau Bloomberg heeft Buffett zelf een vermogen van 113 miljard dollar. Daarmee is hij momenteel de op vier na rijkste persoon ter wereld.

Vermijd schulden, was een andere wijsheid die Buffett te berde bracht. "Ik zou een uitzondering maken als het gaat om een hypotheek voor je huis", zei hij. "Maar waarom zou je achter de feiten aanlopen door 12 of 14 procent rente te betalen voor een creditcard?", zei Buffett.

De miljardair gaf nog een specifiek advies als het aankomt op ruzie maken: denk na, voordat je anderen beledigt of aanvalt. "Wacht even tot de volgende dag met zeggen dat iemand naar de maan kan lopen. Je kunt iets voorgoed verpesten door een ander diep te beledigen. Dat kun je vervolgens niet meer terugdraaien."

"Je hoeft de ander niet zwart te maken om een punt te kunnen maken bij een discussie", zei hij verder.

LEES OOK: Wat maakt topbeleggers anders? 10 ingrediënten voor succes, volgens de mede-oprichter van investeringsfirma Carlyle