Wat is het geheim van topbeleggers ? In zijn nieuwste boek ‘How to Invest: Masters on the Craft’ interviewt mede-oprichter David M. Rubenstein The Carlyle Group een groot aantal van de meest succesvolle beleggers.

Rubenstein constateert dat superieure beleggers, zoals Warren Buffet en Ray Dalio, een aantal eigenschappen en talenten met elkaar delen. Hieronder bespreken we 10 dingen waarmee topbeleggers zich onderscheiden:

1. Ze zijn nieuwsgierig 

Volgens topbeleggers kun je altijd nieuwe dingen leren. De geïnterviewden zijn dan ook zonder uitzondering obsessieve lezers. “Als belegger ben je een soort eeuwige student”, zegt Larry Fink, CEO van Blackrock – de grootste vermogensbeheerder ter wereld met zo’n 10.000 miljard dollar aan vermogen in beheer. 

“Vraag altijd ‘waarom?’”, zegt Dawn Fitzpatrick, CEO en CIO Soros Fund Management. “Beschouw een antwoord nooit als een gegeven. Zorg dat je een onafhankelijke denker blijft.” 

Topbelegger Stanley Druckenmiller – die ooit speculeerde op een daling van het Britse pond en een miljard dollar winst maakte met één transactie – houdt van de intellectuele uitdaging van beleggen. “Iedere gebeurtenis in de wereld heeft wel invloed op een aandeel of een ander financieel product. Erachter komen welke gevolgen bepaalde gebeurtenissen hebben, is het leukste wat er is.” 

2. Ze zijn competitief 

Zonder twijfel zijn de beleggers die Rubenstein interviewt zeer intelligent. Daarnaast genieten ze van het spelletje van slimmer zijn dan rest. 

Winnen doet topbelegger Ron Barron (CEO Barron Capital) door meer research te doen van welke andere firma dan ook. Hij zoekt naar solide bedrijven met een concurrentievoordeel, sterk management én een kans op grote groei. Daarvan koopt hij vroeg aandelen en die blijft hij vasthouden. 

Barron verdiende veel geld met een vroege investering in Tesla. Als één van de weinigen geloofde hij wel dat Elon Musk de transformatie naar elektrisch kon maken.  

3. Ze besteden heel veel aandacht aan cultuur 

"Cultuur is alles", zegt Larry Fink. “Cultuur is wat een organisatie bindt. Ik besteed 30 procent of meer van mijn tijd aan cultuur. Het is de grote onderscheidende factor van ieder type organisatie.” 

Cultuur is ook de onderscheidende factor volgens Britt Harris, CEO van vermogensbeheerder Utimco. Hij gelooft dat zijn bedrijf wint, als het vergeleken met concurrenten beter in staat is om medewerkers goed te laten samenwerken, optimale beslissingen neemt én goede relaties onderhoudt met cliënten. Dus besteedt hij zoveel mogelijk tijd aan het beter maken van zijn mensen op deze drie gebieden.   

4. Het zijn hele harde werkers 

Financiële markten staan nooit stil. Keihard werken is een eigenschap die alle topbeleggers gemeen hebben. Tegelijk zien de beleggers die Rubenstein interviewt, wat ze doen niet echt als 'werk'. Ze zijn geobsedeerd door hun vak en gaan er helemaal in op. 

“Succesvol beleggen rust op een mix van van het begrijpen van mensen, technologie en markten", zegt durfinvesteerder Marc Andreessen. “Het kost enorm veel tijd om bij te blijven en daar ben ik dan ook voortdurend mee bezig: iedere dag, de hele dag.” 

5. Ze hebben originele ideeën 

Topbeleggers zijn fanatieke lezers die grote hoeveelheden informatie gebruiken om tot originele beleggingsideeën te komen. Daarbij zijn zij altijd op zoek naar bedrijven die ondergewaardeerd zijn en die door anderen over het hoofd worden gezien.

Tegen de tijd dat de markt het door heeft, zitten zij er al in en verdienen ze veel geld. Geduld is daarbij wel van belang: succesvolle beleggers wachten op het juiste moment om hun ideeën uit te voeren en sommige strategieën hebben pas op lange termijn het gewenste resultaat. 

6. Ze leren van fouten 

De meeste geïnterviewden hebben grote tegenslagen ervaren tijdens hun carrière en/of grote beleggingsverliezen geïncasseerd. Ray Dalio, oprichter van hedgefonds Bridgewater Associates, gokte op neergang van financiële markten door de Mexicaanse schuldencrisis van 1982. Het omgekeerde gebeurde. “Het is het beste wat me ooit is overkomen", zegt Dalio. “Het veranderde mijn hele besluitvormingsproces rond beleggen. Ik ging erover nadenken hoe ik mijn beleggingsstrategie kon ‘stress testen'. Welke informatie mis ik? Hoe weet ik dat ik gelijk heb?” 

7. Ze richten zich op zaken die het verschil maken 

Succesvolle beleggers zijn in staat hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Ze laten zich niet makkelijk afleiden door minder belangrijke zaken. 

Wat is cruciaal bij de afweging om ergens wel of niet in te investeren? Het juiste managementteam en de juiste CEO maken een groot verschil. Ook de onderliggende ‘value drivers’ bepalen het succes.

Vastgoedinvesteerder Jon Gray van investeringsmaatschappij Blackstone wist door zich hierop te richten één van de meest winstgevende deals aller tijden te sluiten: de private equity en vastgoeddeal van het Hilton die Blackstone 14 miljard dollar winst opleverde. 

“We kochten Hilton op een verschrikkelijk moment, de crisis van 2008. We kochten het omdat de onderliggende waarde van het bedrijf nog groot was. Hilton is een fantastisch merk en het management was geweldig. Dus na een grote terugval in toerisme en reizen, werd het bedrijf opnieuw een succes en konden we het met een enorme winst verkopen.” 

8. Het zijn dwarse denkers 

Een tip: ga niet mee met conventionele wijsheden. Succesvolle beleggers zien wat anderen niet zien. 

John W. Rogers jr. is oprichter van de eerste door een Afro-Amerikaan geleide investeringsmaatschappij in de VS: Ariel Investments. Rogers leerde van zijn rolmodellen John Templeton en Warren Buffett dat je moet instappen als anderen er niet meer in geloven. “Ga tegen de massa in. Wees bereid om alleen te staan. Laat je niet onder druk zetten om te zijn zoals iedereen. Zeker in tijden van crisis is dit lastig: wanneer iedereen denkt dat de wereld zal vergaan. Kijk toch over de horizon heen en laat je niet meeslepen door de krantenkoppen.” 

9. Ze verdiepen zich in het besluitvormingsproces 

Een onderwerp dat terugkomt in veel van de gesprekken die Rubenstein had met topbeleggers, is behavioural finance. Hoe nemen mensen economische beslissingen en wat gaat hierbij vaak verkeerd?

De boeken van Daniel Kahneman, ‘Thinking Fast and Slow’ en ‘Noise', zijn dan ook must reads volgens de topbeleggers. “Pas op voor de valkuil dat je wordt bevestigd in je eigen gelijk", waarschuwt John W. Rogers jr. “Het is makkelijk om mensen te vinden die het eens zijn met jouw analyse van een bedrijf. Zorg ervoor dat je alle kanten van het verhaal hoort. Dat is lastig, dus daag jezelf uit wanneer je een investering overweegt.” 

Dit is ook de opvatting van hedgefondsbaas Seth Klarman: “Het is belangrijk dat beleggers dezelfde beslissing nemen op dinsdag of vrijdag, zomer of winter en bij stijgende en dalende koersen en zich niet laten beïnvloeden door de waan van de dag.”  

10. Ze wenden hun vermogen aan voor goede doelen

In een latere fase van hun leven blijven de beste beleggers vaak actief. Het gaat immers om een levenslange passie.

Maar volgens velen is het van belang om wat je geleerd hebt door te geven aan de volgende generatie, en ook om iets goeds te doen met je vermogen. Bijna alle topbeleggers in het boek van Rubenstein zijn actief in de filantropie. Velen delen ook hun kennis door colleges te geven of boeken te schrijven, zoals Ray Dalio met zijn bekende boek over beleggen ‘Principles'.  

LEES OOK: 5 verraderlijke psychologische valkuilen waardoor je verkeerde beslissingen neemt als belegger – en hoe je ze kunt voorkomen