De inflatie in de eurozone is in maart verder afgenomen naar 2,4 procent op jaarbasis. De daling was wat steker dan economen hadden verwacht.

Dat blijkt uit een eerste raming voor de inflatie in de eurozone van statistiekbureau Eurostat.

Economen hadden gemiddeld gerekend op een stabiele inflatie in maart van 2,6 procent. In februari lag de gemiddelde prijsstijging in de eurozone op jaarbasis op dat niveau.

bron: Trading Economics
bron: Trading Economics

Lagere energieprijzen in eurozone in maart

Prijzen in de dienstensector zijn het sterkst gestegen in maart, met een plus van 4 procent op jaarbasis. Maar ook de prijzen van voeding, alcohol en tabak kenden in maart nog een plus van 2,7 procent in de eurozone.

Energieprijzen zijn per saldo echter gedaald afgelopen maand, met een min van 1,8 procent op jaarbasis.

Opvallend genoeg blijkt uit de Nederlandse inflatiecijfers van maart juist dat er sprake is van fors gestegen prijzen van benzine en diesel, waardoor de inflatie afgelopen maand is opgelopen.

De daling van de inflatie in de eurozone geeft de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk meer vertrouwen om de beleidsrente de komende maanden te verlagen. De ECB streeft naar een inflatieniveau van rond de 2 procent.

Een verlaging van de beleidsrente kan de economie van de eurozone een steuntje in de rug geven, omdat lenen dan goedkoper wordt voor bedrijven en consumenten.

De beleidsrente in de eurozone kan waarschijnlijk in juni weer iets omlaag, als dan uit cijfers blijkt dat de loongroei de inflatie niet opnieuw opjaagt, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen maand. Hij sluit ook niet uit dat er later dit jaar nog meerdere rentestappen zullen volgen.

LEES OOK: Lagere rente: wat betekent dat voor de euro?