Jerome Powell zou op het punt kunnen staan om de de opmars van cryptomarkt af te remmen, na zijn herbenoeming als voorzitter van de Federal Reserve, aldus cryptomiljardair Mike Novogratz.

De baas van de Amerikaanse centrale bank kan veel invloed uitoefenen via het monetaire beleid van de grootste economie ter wereld. Tegen televisiezender CNBC zei Novogratz woensdag dat het “macroverhaal een beetje is veranderd” en dat beleggers pessimistischer zijn geworden over cryptomunten.

 “Powell’s herbenoeming stelt hem misschien in staat om meer als een centrale bankier te handelen dan als een man die herbenoemd wil worden”, aldus de cryptomiljardair.

Novogratz wees op de hoge Amerikaanse inflatie – die in oktober 6,2 procent bedroeg – en zei dat de Amerikaanse koepel van centrale banken het goedkoopgeldbeleid mogelijk sneller moet matigen.

Lees ook: Amerikaanse centrale bank overweegt de geldkraan sneller dicht te draaien wegens hoge inflatie

“Dat zou alle beleggingen afremmen.” Als de rente veel sneller stijgt dan verwacht, zal dat voor zowel de Nasdaq-index als crypto’s slecht uitpakken, voegde hij eraan toe.

Inflatie als keerzijde van goedkoop geld

Nooit eerder is er zo veel geld in de Amerikaanse economie gepompt als tijdens de coronapandemie, onder toeziend oog van Fed-voorzitter Powell.

Nu gebeurt dan toch waarvoor werd gevreesd: de koepel van centrale banken worstelt met de sterkste inflatie in ruim dertig jaar. Het tempo waarmee de Fed obligaties opkoopt is al verlaagd, en uit notulen van de laatste monetaire beleidsbeslissing blijkt dat de centrale bank extra maatregelen overweegt.

Beleggers denken dan ook dat de Fed de rente al in mei 2022 zou kunnen opschroeven, aldus de FedWatch-tool van derivatenbeurs CME Group.

Novogratz komt terug op eerdere voorspelling over de bitcoin

Onder de beleggingen die het afgelopen anderhalf jaar hebben geprofiteerd van de vloedgolf aan goedkoop geld vallen ook cryptomunten, zoals de bitcoin, ether en de dogecoin.

Novogratz voorspelde eerder dat de bitcoin tegen het einde van 2021 de 100.000 dollar zou bereiken. Nu zegt hij dat dat onwaarschijnlijk lijkt. De bitcoin noteert momenteel op ruim 54.000 dollar.

Toch zijn er volgens de voormalige hedgefondsmanager, die nu cryptobeleggingsbedrijf Galaxy Digital leidt, een aantal ontwikkelingen in de wereld van digitale munten om enthousiast over te zijn.

“Het aantal instellingen dat de wereld van crypto’s betreedt is duizelingwekken", aldus Novogratz. "Ik had vandaag een van de grootste staatsinvesteringsfondsen ter wereld aan de telefoon. Ze hebben de beslissing genomen om geld in cryptomunten te gaan steken. Ik heb dezelfde gesprekken gehad met grote pensioenfondsen in de Verenigde Staten.”

Meer cryptonieuws? Check ook deze stukken eens: