De inflatie is in de Verenigde Staten in de maand oktober opgelopen naar 6,2 procent op jaarbasis.

De aanhoudend hoge inflatie is een tegenvaller voor de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Als de inflatie langer dan verwacht hoog blijft, moet de centrale bank mogelijk sneller dan verwacht rentes verhogen.

LEES OOK: Dit verlies je aan koopkracht met €50.000 of €100.000 spaargeld op de bank, als de hoge inflatie niet ‘tijdelijk’ is

De inflatie is in de Verenigde Staten in de maand oktober opgelopen naar 6,2 procent op jaarbasis. Dat bleek woensdag bij de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex.

De stijging van prijzen van goederen in diensten in de Verenigde Staten was sterker dan economen vooraf hadden ingeschat. Die hadden volgens persbureau Dow Jones gemiddelde gerekend op gemiddelde prijsstijging van 5,9 procent.

Natuurlijk wordt de inflatie momenteel sterk gekleurd door hogere prijzen voor energie. Maar ook exclusief de stijging van prijzen voor energie en voeding nam de inflatie in de VS in oktober flink toe, te weten met 4,6 procent op jaarbasis, tegenover een verwachte stijging van 4 procent.

De aanhoudend hoge inflatie is een tegenvaller voor de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Die houdt tot nog toe vol dat de hogere inflatie een ’tijdelijk’ fenomeen is.

Weliswaar zette de Federal Reserve in november een eerste stap om het uitbundige goedkoopgeldbeleid te matigen, maar per saldo is het monetaire beleid nog sterk gericht op soepele leencondities voor bedrijven en consumenten.

De centrale bank kampt hierbij met een lastig dilemma. Om de economie te ondersteunen heeft de Fed lenen extreem goedkoop gemaakt. Tegelijk gaat de brede beschikbaarheid van 'gratis geld' inmiddels gepaard met sterke prijsstijgingen van goederen en diensten.

Aangezien de Fed ook als taak heeft om de inflatie op de middellange termijn stabiel te houden op 2 procent, moet de centrale bank op een gegeven moment kiezen.

Als de inflatie langer dan verwacht hoog blijft, moet de centrale bank mogelijk sneller dan verwacht rentes verhogen. Daarmee worden investeringen en de consumptie afgeremd (lenen wordt duurder), en dat dempt doorgaans ook prijsstijgingen. Maar het gevolg is ook: tragere economische groei.

LEES OOK: Duurzaam beleggen jaagt inflatie aan via hogere energieprijzen en hogere lonen, volgens hedgefondsbaas Bill Ackman