Hoe gedraagt de cryptomarkt zich vrijdag bij de plotselinge zorgen op financiële markten over een nieuwe coronavariant die in Zuid-Afrika is opgedoken?

Aandelenbeurzen in Europa en Azië noteren verliezen van twee tot drie procent. En de verwachting is dat Amerikaanse beurzen zo’n 1,5 procent tot 2 procent lager openen.

En de bitcoin? De belangrijkste cryptomunt met een marktwaarde van ongeveer 1.000 miljard dollar staat vrijdag 5 procent in het rood. Dat is om twee redenen opvallend.

Op de eerste plaats is de omvang van de koersbeweging van de bitcoin beperkt en min of meer in lijn met de verliezen op aandelenbeurzen. Dit terwijl cryptomunten juist de reputatie hebben dat koersen zeer heftig kunnen bewegen in korte tijd. In die zin lijkt de bitcoin dus enigszins ‘volwassen’ te reageren.

Wel blijft het zo dat de bitcoin sinds het recordniveau van bijna 69.000 dollar op 10 november inmiddels 20 procent lager staat.

Opmerkelijk is verder dat de richting van de koersbeweging van de bitcoin vrijdag gelijk is aan die van aandelenkoersen: omlaag. Dat ondermijnt de gedachte dat de bitcoin kan dienen als vluchtheuvel.

Opvallend in dit verband is dat de goudprijs wel licht hoger noteert vrijdag op 1.805 dollar per troy ounce (circa 31 gram).

Een blik op andere grotere cryptomunten laat zien dat ether, de munt die hoort bij het Ethereum-platform, net als de bitcoin een daling van ruim 5 procent laat zien.

Zogenoemde altcoins zoals de sol van platform Solana en de ada van Cardano gaan wat harder omlaag, met respectievelijk 5 tot 7 procent.

Nog iets sterkere verliezen zijn er te zien bij de dogecoin (min 7,3 procent) polkadot (minus 8,3 procent) en de avax van platform Avalanche (minus 13 procent).

LEES OOK: Beleggers zijn veel te optimistisch over de winstgroei van bedrijven: beursdip van 20% goed mogelijk in de komende 12 maanden, aldus Bank of America