Boodschappen worden steeds duurder. Gemiddeld gaven consumenten vorige maand 11 procent meer uit aan voedingsmiddelen dan vorig jaar, zo heeft het CBS becijferd.

Het Nibud schat in dat inmiddels een op de drie huishoudens moeite heeft om rond te komen. Niet alleen lage inkomens, maar ook huishoudens met een boven modaal inkomen duiken in de min, zo blijkt uit de nieuwste berekeningen.

Lees ook: Nibud: 1 op de 3 huishoudens komt niet rond door gestegen vaste lasten en duurdere boodschappen

Of de piek in de inflatie inmiddels is bereikt, weten we niet. Ben jij er niet gerust op, dan kun je proberen om kosten te besparen door lang houdbare producten te hamsteren. Mochten de prijzen hierna nog verder oplopen, dan heb jij daar geen last van.

Maar is dit wel een verstandige zet? Of zijn er slimmere manieren om te voorkomen dat je dagelijkse boodschappen een krater slaan in je bankrekening?

1. Ga hamsteren

Volgens Renée Lamboo, eigenaar van personal finance platform PorteRenee.nl kan het voordelig uitpakken om een extra voorraadje in te slaan, maar ze adviseert wel om kritisch te kijken welke producten je dan gaat hamsteren.

Gooi je je voorraadkast vol met snoep, chips en nootjes, dan is de verleiding groot om deze snel te plunderen, waardoor je alsnog duurder uit bent.

Maar voor lang houdbare producten die je dagelijks gebruikt, zoals wasmiddel en vaatwasblokjes, kan hamsteren geen kwaad, mits je daar ruimte voor hebt.

Stel dat je tien flessen wasmiddel per jaar gebruikt, van 4 euro per stuk en de inflatie loopt met nog eens 10 procent op, dan bespaar je daarop ongeveer 4 euro op jaarbasis. Je moet zelf beslissen of dit voor jou de moeite waard is.

2. Invriezen

Je kunt sommige verse producten, zoals brood en vlees, ook in de ijskast bewaren. Bedenk wel dat je deze niet onbeperkt kunt invriezen en maak ze op voor de houdbaarheidsdatum is verstreken. Anders moet je eten weggooien, en dat is zonde van het geld.

Of een extra vrieskist of extra koelkast de moeite waard is, valt te bezien. Volgens Milieu Centraal verbruikt een tweede koelkast gemiddeld 40 euro aan elektriciteit per jaar. Weegt dat op tegen de korting op de producten?

Lamboo adviseert om het energielabel van je ijskast of vrieskist ook goed te checken. “Vooral oudere vrieskisten gebruiken veel energie. En als je hem gebruikt, zorg er dan wel voor dat hij vol is, of trek de stekker eruit. Een lege vriezer verbruikt meer energie dan een volle.”

3. Koop producten die je veel gebruikt in de aanbieding

Zelf doet Lamboo niet aan hamsteren. “Wel heb ik er een gewoonte van gemaakt om spullen in de aanbieding te kopen, zoals wasmiddelen. Dat vind ik slimmer dan het hele schap leeg kopen. Voor sommige artikelen, zoals vaatwastabletten en wasverzachter, hoef je nooit voor het volle pond neer te tellen, omdat er altijd wel ergens een aanbieding is.”

4. Gooi geen eten weg

De belangrijkste winst valt volgens Lamboo te behalen door geen eten weg te gooien. “Alles wat in je koelkast of voorraadkast ligt, heeft geld gekost. Zonde om dat weg te gooien”, zegt ze.

Volgens het Voedingscentrum gooien Nederlandse huishoudens elk jaar gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg. Dat kost ongeveer 120 euro per persoon. Bij een gezin van vier personen belandt dus bijna 500 euro per jaar in de vuilnisbak. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

“Maak je voorraad dus op”, zegt Lamboo. “Heb je bijvoorbeeld overrijpe bananen, gooi die dan niet weg, maar gooi ze bijvoorbeeld in de blender, voor een lekkere smoothie.”

Oud brood kun je bijvoorbeeld omtoveren tot croutons in de salade. Of je bakt er met wat eieren, melk, suiker en kaneel wentelteefjes van.

Om te voorkomen dat je veel eten weg moet gooien, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat je in huis hebt.
Check daarom altijd voor je boodschappen gaat doen wat op korte termijn op moet.

5. Maak een boodschappenlijstje

Ook een boodschappenlijstje kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consumenten die altijd zo'n lijstje maken per jaar tot wel negen kilo minder voedsel weggooien, omdat ze alleen kopen wat ze nodig hebben.

Het is natuurlijk wel belangrijk om je strikt aan je boodschappenlijstje te houden, anders heeft het weinig zin.

6. … en een weekmenu

Je kunt ook flink besparen op de kosten voor de boodschappen als je een weekmenu opstelt, en op een vaste dag de boodschappen voor de hele week haalt. Omdat je niet elke dag door de supermarkt loopt, kom je minder in de verleiding om je kar vol te gooien met lekkere dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

7. Koop alleen goede aanbiedingen

Lamboo is kritisch met aanbiedingen. “Kijk goed wat de werkelijke besparing is. Een korting van 10 procent vind ik vaak niet de moeite waard. Maar 1 + 1 gratis kan wel interessant zijn, mits je de producten ook opmaakt”, zegt ze. “Denk bijvoorbeeld aan bonen in blik en wraps. Die zijn lang houdbaar en je kunt er altijd een maaltijd van maken.”

8. Vergelijk jouw kosten met het gemiddelde

Meten is weten. Schrik jij na elk bezoek aan de supermarkt van het bedrag op de kassabon? Vergelijk dan eens jouw uitgaven met het landelijk gemiddelde. Het Nibud heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld. Je ziet dan meteen waar je op zou kunnen besparen.

Ben je benieuwd welk bedrag je per dag minimaal zou moeten uitgeven aan voeding en drinken, dan kun je ook de tabel op de website van het Nibud bekijken. Hierin kun je bijvoorbeeld lezen dat mannen tussen 14 en 50 jaar hier minimaal 7,47 euro per dag aan kwijt zijn en vrouwen op 6,69 euro.

9. Betaal niet voor gemak

Gemak heeft een prijs. Voor voorgesneden groenten betaal je soms dubbel zoveel als voor groenten waar je zelf het mes in moet zetten. Ook omrijden naar een goedkopere supermarkt of de markt, kan zich uitbetalen.

10. Verruil A-merken voor huismerken

Je kunt ook kosten besparen door A-merken te verruilen voor huismerken. Volgens de Consumentenbond scheelt dat gemiddeld 40 procent per product, met uitschieters tot bijna 80 procent.

11. Minder je vleesgebruik

Vooral de kosten voor vlees zijn dit jaar flink gestegen: met ruim 16 procent. Door te minderen kun je flink besparen op de kosten. Zeker als je bedenkt dat gemiddeld een kwart van onze uitgaven aan voeding, opgaan aan vlees en vis.

Ook zuivelproducten – en dan met name boter – zijn een flinke kostenpost: deze prijzen zijn afgelopen jaar met ruim 14 procent opgelopen.

12. Koop too good to go-boxen

Voor 5 euro een zak broodjes of een tas boodschappen? Dat kan met de app 'Too good to go', waar winkeliers onverkochte levensmiddelen voor een zacht prijsje kunnen aanbieden.

Je kunt hier veel geld mee uitsparen. “Maar doe dit alleen als je zeker weet dat je het op gaat eten”, plaatst Lamboo hierbij als kanttekening. “Wij zijn bijvoorbeeld vegetariër. Als er in de boodschappentas een pak slavinken zit, kan ik het niet gebruiken en dat vind ik zonde van het geld.”

13. Check je kassabon

Maak er verder een gewoonte van om je bon te checken voor je de supermarkt verlaat. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat gemiddeld bij 1 op de 7 producten de prijs op de kassabon afwijkt van het prijskaartje op het schap.

Meestal zijn de fouten in het nadeel van de klant. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanbiedingen die niet zijn verrekend. Vooral bij koffie, bier en wijn gaat het vaak mis.

14. Kijk naar mogelijkheden voor extra inkomsten

Tot slot is het verstandig om ook te kijken naar de tijd die het kost om op je boodschappen te besparen. “Tijd is geld", zegt Lamboo. "Ik kom geregeld mensen tegen die er bijna een dagtaak aan hebben om aanbiedingen in te slaan, terwijl ze netto meer over zouden houden als ze één dag in de week extra zouden werken.”

Lees meer over prijsstijgingen en kostenbesparingen: