Veel ouderen komen volgens de Seniorencoalitie door de explosieve prijsstijgingen in acute problemen. De belangengroep roept het kabinet dan ook op direct de AOW te verhogen, schrijft De Telegraaf.

De ontwikkeling van de AOW-uitkering blijft vooralsnog achter bij de spectaculair gestegen inflatie. “We willen dat de volledige verhoging van het minimumloon, en daarmee dus ook de AOW, naar voren wordt gehaald”, stelt de groep die de belangen van ouderen behartigt in de krant.

Volgens de groep, bestaande uit ANBO, KBO-PCOB, de Koepel Gepensioneerden en NOOM, staat het water veel senioren al tot aan de lippen. Vooralsnog lijkt de inflatie daarbij ook nog niet gestuit.

Op dit moment krijgt een alleenstaande bruto 1.334,94 euro per maand aan AOW, als je een volledige uitkering ontvangt. Iemand die samenwoont krijgt 914,15 euro bruto. Wanneer beide partners een AOW-uitkering ontvangen, komt dat dus neer 1.828,30 euro bruto per maand.

De afgelopen jaren zijn de AOW bedragen maar licht opgelopen, terwijl de inflatie met name in 2022 flink is toegenomen door de hogere prijzen voor energie en de gestegen voedselprijzen.

Vóór 2015 gold er bovendien nog een toeslag voor partners die zelf nog niet de AOW-leeftijd hadden bereikt, maar geen of weinig inkomen hadden.

De stijging van de AOW bedragen lag op jaarbasis de afgelopen jaren in de regel net iets boven de heersende inflatie.

Dit jaar knalt de inflatie echter ineens door. Het kabinet heeft al aangekondigd het minimumloon, waaraan de AOW-uitkering gekoppeld is, te gaan verhogen. De ouderenorganisaties willen echter dat die verhoging naar voren wordt gehaald. Zij verwachten dat anders veel ouderen in de problemen komen.

LEES OOK: Deel van je pensioen in 1 keer opnemen als je stopt met werken? Let op AOW-leeftijd, waarschuwt Nibud