Donald Trump heeft zijn plannen voor beperkingen op Chinese investeringen in de Verenigde Staten afgezwakt.

De Amerikaanse president wil in de strijd tegen diefstal van intellectueel eigendom de bevoegdheden vergroten van het overheidsorgaan CFIUS, dat overnames door buitenlandse investeerders onder de loep neemt.

Aanvankelijk werd gevreesd voor verdergaande maatregelen van Trump tegen China. Naar verluidt wilde hij aanvankelijk investeringen uit de Volksrepubliek in belangrijk geachte sectoren als ICT, luchtvaart en biotechnologie blokkeren op basis van een weinig gebruikte noodwet. Dat zou betekenen dat hij op eigen houtje protectionistische maatregelen kon nemen.

Door nu te mikken op bescherming via CFIUS, zoekt Trump de samenwerking met het Congres.

De voorgestelde versterking van CFIUS is volgens minister Steven Mnuchin van Financiën niet louter gericht tegen Beijing, maar op een aantal landen die extra goed in de gaten worden gehouden. “Ik denk niet dat we een lijst met speciale landen nodig hebben”, zei hij woensdag in een toelichting.

Stemt het Congres in met Trumps voorstellen, dan krijgt CFIUS ook de bevoegdheid op te treden tegen buitenlandse bedrijven die een minderheidsbelang nemen in Amerikaanse ondernemingen. Daarnaast mag de commissie ook onderzoek doen naar joint ventures waarbij technologiebedrijven intellectueel eigendom delen.

Beurzen omhoog na afgezwakte plannen

De beurzen reageerden positief op de mildere toon van Trump. Veel beleggers gingen uit van harder optreden tegen China.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na de opening 0,3 procent hoger op 24.354 punten. De AEX-index staat eind van de middag ruim een procent in de plus.

Chipbedrijven als Qualcomm en AMD zouden last kunnen krijgen van verdere escalatie van de handelsoorlog. Zij kregen er tot 1 procent bij als gevolg van de afgezwakte plannen van Trump.

Ook Chinese bedrijven met een Amerikaanse notering als onlinemarktplaatsen Alibaba en JD.com en videoplatform iQiyi profiteerden en gingen tot 5 procent omhoog.

Juncker naar Witte Huis

Woensdag werd tevens bekend dat Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker naar het Witte Huis gaat om met Trump te praten over de verstoorde handelsrelatie tussen de EU en de VS. Gesprekken om een geschikte datum te vinden zijn gaande, zei Junckers woordvoerder.

Juncker had Trump vorige maand op de G7-top in Canada aangeboden snel langs te komen, om de communicatiekanalen open te houden en handelsproblemen op te lossen.

De Trump-regering heeft importheffingen opgelegd voor Europees staal en aluminium, waarop de EU de tarieven op een reeks Amerikaanse producten heeft verhoogd. Trump dreigt met nieuwe heffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen, waarmee het conflict zou kunnen ontaarden in een echte handelsoorlog.

Ook deze eventuele nieuwe heffingen worden wat Juncker betreft onderwerp van gesprek. Hij zei onlangs dat Trump hem op de G7-bijeenkomst een genadeloze "killer'' had genoemd.

Niet alleen handel is een twistpunt

Onderhandelingen tussen de VS en de EU liggen momenteel stil. De verhouding met de Amerikanen komt donderdag ook aan de orde op de top van EU-regeringsleiders in Brussel.

"Ondanks onze onvermoeibare inspanningen om de eenheid van het Westen te bewaren, staan de trans-Atlantische relaties onder immense druk door het beleid van president Trump", schrijft EU-president Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief.

"Helaas gaat de verdeeldheid verder dan handel", verwijst de Poolse oud-premier naar Trumps afwijzing van het klimaatakkoord en de Iran-deal. "Ik geloof dat, hoewel ik er het beste van hoop, dat we er klaar voor moeten zijn om onze unie voor te bereiden op worstcasescenario’s", aldus Tusk.