In mei leggen alle vogels een ei en in de lente verlagen banken de hypotheekrente. Afgelopen week hebben veel banken die wetmatigheid weer nageleefd.

Zowel grote als kleinere banken hebben hun rentetarieven in het voordeel van de klant aangepast, meldt intermediair De Hypotheekshop in zijn nieuwsbrief. De grafiek hieronder laat de gemiddelde hypotheekrente van dit moment zien.

Volgens De Hypotheekshop gaat om Rabobank, ABN Amro (inclusief de labels Florius en MoneYou), ING, Volksbank (SNS, BLG, ASN, Regiobank), Argenta en Triodos die de rentes afgelopen week hebben verlaagd.

De Hypotheekshop noemt als verklaring dat banken, meer dan verzekeraars, pensioenfondsen en regiepartijen als Munt en Aegon, zich richten op het voorseizoen gedurende de maanden april tot en met juni.

Onderstaande grafiek laat zien dat banken inderdaad relatief vaak de rente verlagen aan de vooravond van het hypotheekseizoen.

De grafiek laat zien dat het aandeel van banken in renteverlagingen piekt in april en vervolgens afloopt tot de zomermaanden. Aan het eind van de zomer loopt het aandeel vervolgens weer op. Volgens De Hypotheekshop winnen april en mei als hypotheekseizoen aan belang ten opzichte van de september, oktober en november. Dit komt onder meer omdat huizenkopers al vanaf 1 januari gebruik konden maken van de verhoogde NHG-koopsom.

Lees meer over hypotheken: