Woningzoekers die een woning willen kopen met NHG-hypotheek, kunnen volgend jaar een duurder huis aanschaffen dan dit jaar.

Op dit moment kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als de koopsom niet hoger is € 265.000. Vorige week maakte het Waarborg Eigen Woningen (WEW) bekend dat deze maximale koopsom voor de NHG per 2019 met 25.000 euro omhoog gaat naar 290.000 euro.

Neem je voldoende energiebesparende maatregelen, dan mag de hypotheek 106 procent van de woningwaarde bedragen. De maximale koopsom voor 2019 komt dan neer op 307.000 euro.

Hoewel sommige marktpartijen ervoor pleiten de NHG-garantie goedkoper te maken, blijft die in 2019 1 procent van de hypotheek kosten.

Minder financiële risico’s met NHG

De bedoeling van de NHG-garantie is dat je als huizenbezitter minder financiële risico’s loopt. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor NHG, waardoor je meer zekerheid hebt dat de hypotheek bij je inkomen past.

Daarnaast biedt het fonds hulp als je betalingsproblemen krijgt door bijvoorbeeld echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden van je partner. De NHG kan een eventuele restschuld kwijtschelden als het je niet lukt om de woning zonder verlies te verkopen.

Omdat NHG de risico's beperkt, ook voor de bank, zijn hypotheken met NHG doorgaans iets goedkoper.

Woningzoekers kunnen aankoop niet uitstellen voor NHG

In het verleden wilden woningzoekers de aankoop van een huis wel uitstellen om gebruik te maken van een hogere NHG-grens, merkt intermediair De Hypotheekshop op in de laatste nieuwsbrief. Maar wie in de oververhitte woningmarkt van vandaag een huis wil bemachtigen, moet snel toeslaan. Het is daarom niet waarschijnlijk dat consumenten hun aankoop zullen uitstellen.

De verhoging van de NHG-grens biedt wel mogelijkheden voor mensen die hun hypotheek willen oversluiten vanwege de lage rente, schrijft De Hypotheekshop.

LEES OOK: Laagste hypotheekrente met NHG-garantie? Niet bij elke geldverstrekker