De Italiaanse krant Il Tempo roept koning Willem-Alexander op de schade te betalen die Feyenoordsupporters afgelopen week in Rome hebben aangericht.

De krant kopt zaterdag: Caro Re, paga il conto (Beste koning, betaal de rekening). Il Tempo publiceert de oproep in het Italiaans en in het Nederlands.

“Hoogheid Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau. Wat uw landgenoten in Rome hebben uitgespookt is een onuitwisbare schande voor uw land. De enige troost voor de Romeinen zou zijn dat Nederland alle schade betaalt, om te beginnen die aan de fontein van Bernini. Hieronder vindt u een schatting van de uitgaven die nodig zijn om alles wat de supporters van Feyenoord hebben verwoest weer in orde te brengen. We zijn er zeker van dat u zich hierin zult mengen en hopen dat u de horde barbaren niet op een of andere manier zult vrijspreken door te doen alsof uw neus bloedt”, aldus de verklaring in de Italiaanse krant.

Voorwaardelijke gevangenisstraffen

Feyenoord speelde donderdagavond in de Europa League tegen AS Roma. Supporters van de Rotterdammers stichtten op straat brandjes, gooiden flessen naar agenten en trokken hekken omver.

Tientallen relschoppers werden opgepakt. Van hen zijn 25 al veroordeeld. Ze kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen tot zestien maanden. Sommigen troffen een schikking, waardoor de straf werd omgezet in een boete van 45.000 euro. Ze zijn inmiddels Italië uitgezet. Zes anderen zitten nog vast. Wat ze zouden hebben misdaan, is te zwaar voor snelrecht.

Hooligans aanpakken

Nederland en Italië gaan nauw samenwerken om nog niet opgepakte relschoppers alsnog te arresteren. Het Openbaar Ministerie kan de hooligans ook in ons land vervolgen. Voetbalbond KNVB kan de relschoppers weren uit alle stadions in Nederland.

De politiek wil dat hooligans harder worden aangepakt. Zo vinden VVD en PvdA dat hooligans die zich in het buitenland misdragen, zich tijdens wedstrijden van hun club moeten melden bij een politiebureau.

Grote schade in Rome

De relschoppers blijken grote schade te hebben aangericht. Zo ontbreken stukjes van de marmeren beelden op een fontein bij de Spaanse Trappen. Voordat experts aan de slag konden met de marmeren beelden, moesten bierflessen, ballons, vlaggen en sjaals worden verwijderd. "De hooligans hebben zelfs op het kostbare marmer geplast", aldus de krant Corriere della Serra. De fontein was pas enkele maanden geleden wit en schoon opgeleverd na een restauratie van 2 ton.

In 2006 werd Feyenoord uit de UEFA Cup gezet na rellen tijdens een uitwedstrijd tegen de Franse club Nancy. Die rellen gebeurden in het stadion. Nu kan de Europese voetbalbond Feyenoord niet straffen. "Wij gaan alleen over zaken die zich in het stadion hebben afgespeeld", aldus een woordvoerder van de bond.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl