IKEA denkt in de wortels van een paddenstoel een milieuvriendelijke vervanger te hebben gevonden voor het onrecyclebare piepschuim.

De Zweedse meubelgigant IKEA is op weg om groener te worden. Het heeft nu een onwaarschijnlijke kandidaat gevonden om piepschuim te vervangen: de wortels van paddenstoelen.

Het netwerk van draden van een schimmel heet ook wel het mycelium of de zwamvlok. Het is biologisch afbreekbaar en groeit op agrarisch afval, zoals versnipperde maïsplanten.

Mushroom Materials

Het Amerikaanse bedrijf Ecovative ontwikkelde het zogenoemde Mushroom Materials. Daarbij worden de paddenstoelenwortels toegevoegd aan een lading maïsplantsnippers. In het verteringsproces dat plaatsvindt, groeit het mengsel tot een wit goedje.

Na een paar dagen verteren, worden alle deeltjes weer losgemaakt van elkaar en in een mal gestopt om de gewenste vorm te verkrijgen. Als laatste stap worden de voltooide vormen gedroogd zodat er geen sporen of paddenstoelen uit gaan groeien.

Het materiaal is een biologisch afbreekbaar alternatief voor piepschuim, dat enorm schadelijk is voor het milieu. Het duurt duizenden jaren voordat het spul afgebroken wordt. Bovendien is piepschuim gevaarlijk voor wilde dieren, die het soms aanzien voor voedsel. Toch produceert de wereld jaarlijks 14 miljoen ton aan piepschuimafval.

'Innovatieve alternatieven'

"We zoeken naar innovatieve alternatieven voor materialen, zoals bijvoorbeeld piepschuim vervangen door mycelium - paddenstoelenverpakking dus", zegt hoofd duurzaamheid bij IKEA in Groot-Brittannië Joanna Yarrow tegen The Telegraph. "Veel producten worden geleverd in piepschuim dat niet of nauwelijks te recyclen is."

"Vergelijk het met een onvolgroeid stuk hout", schrijft bedenker Ecovative op zijn website. "Mushroom Materials vergaan niet zonder blootstelling aan levende organismes, zoals in de grond, en vocht. Een houten tafel zal niet wegrotten tenzij de condities kloppend zijn. Als je de tafel buiten zet of de houtsnippers op de composthoop gooit, zal het natuurlijk ontbinden. Hetzelfde is waar voor Mushroom Materials."

Ecovative werkt al met computerbouwer Dell en praat nu ook met IKEA over het leveren van verpakkingsmateriaal.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl