De business class van Qatar Airways staat al jaren bekend als de beste ter wereld. Ik was dan ook dolblij dat ik deze luxe eindelijk zelf kon ervaren, toen ik vorig jaar van Los Angeles naar Barcelona vloog.

De prijs was wel een dingetje. Een retourvlucht zou 8.605 dollar (omgerekend zo’n 8.000 euro) kosten. Ik besloot ruim 200.000 airmiles in te zetten, in plaats van mijn portemonnee te legen.

Ik was in totaal 22 uur onderweg naar Spanje. Het duurde extra lang, omdat ik eerst langs Barcelona vloog voor een negen uur durende tussenstop in Doha, de hoofdstad van Qatar. Als ik rechtstreeks naar Barcelona was gevlogen, zou de vlucht ongeveer 14 uur hebben geduurd.

Zo’n lange vlucht klinkt als een nachtmerrie voor sommigen, maar niet voor mij: ik heb nog meer genoten van mijn vlucht met Qatar Airways dan van mijn tijd in Spanje.

Zeg je business class, dan zeg je cadeautjes

Inchecken op de luchthaven was gemakkelijk, omdat business class-passagiers een aparte rij hebben zonder wachttijd. Normaal gesproken zou ik toegang hebben tot de business class-lounge voor de vlucht, maar die was gesloten vanwege corona.

Het boarden verliep ook zonder problemen, omdat ik een van de eerste gasten in het vliegtuig was.

Ik was onder de indruk van de luxe goodiebag. Foto: Kaila Yu

Ik had me voorafgaand aan de vlucht al verheugd op de Qsuite van Qatar Airways. Deze komt met een bed en een stewardess die voor je klaarstaat. De suite had ook een schuifdeur, waardoor ik veel privacy had.

De luchtvaartmaatschappij biedt ook een tweepersoonsbed aan, ideaal voor koppels die naast elkaar willen slapen.

Na het instappen bestelde ik een alcoholvrij drankje met citroen en munt.

Ik ontving ook een goodie bag, gemaakt door het luxemerk Bric's. De kit bevatte een gezichtscrème, een lippenbalsem van Castello Monte Vibiano Vecchio, oordopjes, een oogmasker en sokken.

Ik kreeg daarnaast een comfortabele pyjama die ik mocht houden.

Ik mocht de pyjama houden die ik had gekregen. Foto: Kaila Yu

Een gastronomisch driegangenmenu

Het menu van Qatar Airways tijdens mijn vlucht. Foto: Kaila Yu

Kort na het opstijgen kon ik een genieten van een diner. Je kunt op elk gewenst moment iets bestellen van het zogenoemde on demand-menu.

Ik bestelde traditioneel Arabisch eten tijdens mijn vlucht. Foto: Kaila Yu

Ik wilde de traditionele keuken proberen, dus ik bestelde de Arabische mezze met hummus, moutabel en tabouleh als voorgerecht. Als hoofdgerecht bestelde ik kip met gebakken uien, cashewnoten en 'mint raita'. De pittige karnemelk panna cotta met passievrucht als dessert was overheerlijk.

Chicken machboos on plate
Het hoofdgerecht: kip met gebakken uien, cashewnoten en 'mint raita'. Foto: Kaila Yu
Het dessert: pittige karnemelk panna cotta met passievrucht als dessert. Foto: Kaila Yu

Na het eten was het tijd voor een dutje

Een ander groot pluspunt van mijn vlucht was de stoel, die met een druk op de knop veranderde in een ligbed.

Na het eten vroeg ik een stewardess om mijn bed op te maken. Tevoorschijn kwamen een kussen, matras en pluche deken. Nadat ik een dutje had gedaan, besloot ik wat tv te kijken.

Mijn stoel omgetoverd tot ligbed. Foto: Kaila Yu

Ik vond de business class zo geweldig dat ik niet uit het vliegtuig wilde stappen

Ik at een uitgebreid ontbijt voordat het vliegtuig landde in Barcelona. Foto: Kaila Yu

Voordat de vlucht eindigde, kreeg ik een meergangenontbijt en chocolaatjes van Godiva.

Ik vond het jammer dat ik het vliegtuig moest verlaten, want het voelde alsof ik op een privévlucht zat. Hoewel de business class-cabine voor ongeveer 60 procent gevuld was, zaten de andere passagiers aan boord 'opgesloten' in hun eigen ruimtes en zag ik ze nauwelijks.

Ik kreeg chocolaatjes van Godiva voordat ik uit het vliegtuig stapte. Foto: Kaila Yu.

Ik vond het ook geweldig dat ik nooit in de rij hoefde te staan voor het toilet, wat een grote ergernis van mij is in economy class.

Ik kijk er nu al naar uit om weer met Qatar Airways te vliegen.

LEES OOK: Qatar Airways schrapt eerste klas in vluchten voor lange afstand: business class biedt praktisch dezelfde luxe