• Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways gaat de eerste klas afschaffen voor langeafstandsvluchten in zijn nieuwe vliegtuigen.
  • De reden is tweeledig: de iets goedkopere business class biedt praktisch evenveel luxe én de duurdere eerste klas is onvoldoende rendabel.
  • Diverse luchtvaartmaatschappijen bieden ook goedkopere versies van de business class aan, waarbij het vooral gaat om een extra comfortabele stoel.
  • Lees ook: 5 stewardessen geven tips om een lange vlucht zo comfortabel mogelijk door te komen

Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eerste klas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

Bovendien biedt de business class inmiddels dezelfde voordelen, stelt Al Baker in een interview met persbureau Bloomberg. Dat is de reden waarom de luchtvaartmaatschappij in de toekomstige Boeing 777X-vliegtuigen enkel nog wil investeren in de businessclass.

Het voornemen van Qatar Airways om de eerste klas te schrappen komt op een opvallend moment. Andere luchtvaartmaatschappijen profiteren namelijk juist van de grote vraag naar wat luxere vliegtuigstoelen. Zo besloten Air France en Lufthansa juist hun aanbod te verdubbelen. Carsten Spohr, topman van Lufthansa, gaf eerder nog aan dat de voorste rijen van zijn vliegtuigen nog nooit zo vol zijn geweest.

Business class ook in ‘light’-versie aangeboden tegen lagere prijzen

Een andere trend is dat de business class door meer luchtvaartmaatschappijen in sobere versie wordt aangeboden, waarbij alleen de stoel extra comfortabel is.

Onder meer Air France-KLM is aangehaakt bij de trend van ‘basic’ business class: het aanbieden van een goedkoper business class-ticket zonder een aantal voordelen die normaal gesproken wel bij de business class horen. 

Als je wel een comfortabele business class-stoel wil, maar bijvoorbeeld geen tijd hebt om naar de lounge te gaan of weinig bagage hebt, kan je afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het traject een speciaal business class-ticket krijgen zonder die voordelen. 

Ze zijn wat goedkoper dan de gewone business class-tickets en hebben namen als lightspecialsaverlite en simple. De volledige business class-ervaring wordt flexflex pluscomfort of elite genoemd.

LEES OOK: Bij deze luchtvaartmaatschappij kun je voor een paar tientjes extra zorgen dat de stoel naast je leeg blijft