Als ik mensen vertel dat ik samen met mijn vriendin een jaar lang over de hele wereld heb gereisd, krijg ik meestal twee reacties.

De eerste: “Oh, dat klinkt echt geweldig!”, wordt meestal snel opgevolgd door de tweede: “Maar hoe word je dan niet gek van elkaar?”

Als je nog niet zo lang samen bent, kan het spannend zijn om voor de eerste keer samen te reizen. Toen ik en mijn vriendin zes jaar geleden voor het eerst samen op reis gingen, was ik bang dat ik er plotseling achter zou komen dat we helemaal niet goed bij elkaar pasten. Wie weet blijkt je partner wel krenterig te zijn, met geld te smijten en niet van musea maar juist van bakken op het strand te houden.

Samen reizen kan je relatie onder druk zetten. Je bent op elkaar aangewezen, afleidingen en uitlaatkleppen als familie, vrienden en werk zijn er niet.  Als je ruzie krijgt, is het moeilijk om je even af te zonderen. Je partner kan trekjes vertonen die voorheen niet opvielen, maar op reis opeens ontzettend irritant worden.

‘We hielden één standaardregel aan’

Deze wereldreis met mijn vriendin was verre van onze eerste reis samen. We hebben al veel samen gereisd en tientallen landen bezocht. Daarbij hielden we altijd één standaardregel aan: als iemand een basisbehoefte uitspreekt, luister daar dan naar.

Dat klinkt misschien heel logisch, maar je staat versteld als je ziet hoeveel mensen hier niet bij stilstaan. Als ik het heb over basisbehoeftes, bedoel ik niet dat je partner een strandvakantie wil, hoewel het ook belangrijk is om daarnaar te luisteren. Ik bedoel echt basale dingen: honger, stress en naar de wc moeten.

Het valt me op dat mensen die basisbehoeften negeren als ze op reis zijn. Je hebt maar één dag om New York te verkennen, dus hoewel je last hebt van een jetlag en hongerig bent, ga je toch snel in de rij staan om het Vrijheidsbeeld te bezoeken.

Of misschien zijn jij en je partner wel in Florence. Je partner heeft trek, maar jullie hebben over een paar uur een reservering in een chique restaurant. Haal je nu nog even ergens een snack of zeg je tegen je partner dat het beter is om nog even te wachten met eten?

De bus missen

Wij zullen er altijd voor kiezen om in de behoefte van de ander te voorzien. Als een van ons honger heeft, stoppen we allebei met waar we mee bezig zijn en gaan we iets eten. Als mijn vriendin moe is, gaan we op zoek naar een terras om een kopje koffie te drinken of gaan we naar ons hotel om een dutje te doen. En als een van ons naar de wc moet, maakt het ons niet uit dat we de bus missen en gaan we op zoek naar een toilet.

Vaak ontstaan ruzies op reis doordat je elkaars basisbehoeften negeert, zodat je plannen niet in de war worden gegooid. Zelfs mensen die normaal gesproken geen moeite hebben om die behoeften uit te spreken, vinden dat op reis moeilijker. Als je in Berlijn in een hippe club staat met een paar vrienden, wil jij (ondanks je barstende hoofdpijn) niet de reden zijn dat iedereen vroeg naar huis moet.

Maar als mensen moe, hongerig of gestrest zijn of gewoon heel nodig naar de wc moeten, worden ze chagrijnig en heb je dus sneller ruzie. Een onbenullig akkefietje kan dan je hele dag verpesten.

Kortom: let goed op die basisbehoeften. Daarmee voorkom je misschien niet alle ruzietjes, maar het maakt het wel een stuk makkelijker om kalm en rationeel na te denken als er andere problemen ontstaan tijdens je vakantie.

Lees meer over reizen: